Silvergate zoekt dialoog met FDIC om faillissement te vermijden

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat Silvergate Bank, een bekende bank in de cryptowereld, momenteel ernstige financiële problemen ondervindt. Sinds het begin van 2023 is de waarde van hun aandelen met 70,31 procent gedaald, en over de laatste zes maanden zelfs met 93,94 procent. Om een faillissement te voorkomen, voert de bank nu gesprekken met de Amerikaanse FDIC.

Wat is de FDIC?

FDIC staat voor “Federal Deposit Insurance Corporation”, een onafhankelijke organisatie van de Amerikaanse overheid die in 1933 werd opgericht tijdens de Grote Depressie. De FDIC is verantwoordelijk voor het waarborgen van de stabiliteit van het bankwezen en het beschermen van klanten van banken.

In de Verenigde Staten verzekert de FDIC banktegoeden tot 250.000 dollar per bank. Dit betekent dat mensen bij een faillissement van een bank ten minste dat bedrag vergoed kunnen krijgen van de FDIC. Dit draagt bij aan het vertrouwen in het bankwezen en stimuleert mensen om geld op hun bankrekeningen te houden.

Daarnaast is de FDIC verantwoordelijk voor het reguleren en toezicht houden op banken, om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond opereren. Dit omvat onder andere het monitoren van hun financiële gezondheid, risicobeheer en naleving van regelgeving.

Amerikaanse toezichthouders zijn naar het hoofdkantoor van Silvergate Capital gestuurd, omdat de bank problemen ondervindt en op zoek is naar manieren om te blijven functioneren.

De huidige focus van de FDIC ligt op Silvergate Bank, dat al geruime tijd in zwaar weer verkeert. Als een faillissement kan worden voorkomen, kan dit aanzienlijke besparingen opleveren voor de Amerikaanse belastingbetalers, omdat anders grote bedragen aan verzekeringsuitkeringen nodig zouden zijn.

Ondertussen heerst er onzekerheid.

Vorige week moest Silvergate Bank volgens de regels haar jaarlijkse 10-K rapport indienen. Dit rapport biedt investeerders inzicht in de financiële gezondheid van de bank. Toen de bank aankondigde dat de publicatie van het rapport werd uitgesteld, namen de zorgen over de financiële situatie van de bank toe.

In die aankondiging erkende Silvergate dat het “de impact van marktvolatiliteit en het faillissement van enkele grote partijen op haar overlevingskansen in de komende 12 maanden evalueert.” Dit suggereert dat de bank niet zeker is van haar voortbestaan dit jaar.

Niet lang daarna kwam het bericht naar buiten dat enkele grote partijen hun banden met Silvergate verbreken en dat Circle (zie bovenstaande tweet) overweegt hetzelfde te doen. Dit zorgt opnieuw voor spanningen in de cryptowereld.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.