Slechte situatie voor mijnbouwindustrie, neergaande markt van Bitcoin nog niet voorbij

Mijnbouw is een essentieel onderdeel van het Bitcoin-ecosysteem. De financiële gezondheid van deze sector geeft veel inzicht in de koers van Bitcoin en de algehele gezondheid van de branche. Op dit moment ervaren mijnwerkers moeilijkheden als gevolg van de neergaande markt.

Einde nog niet in zicht

De winstgevendheid van mijnwerkers kan worden bepaald door de omzet per kilowattuur te berekenen. Volgens Jaran Mellerud, een Bitcoin-analist bij Hashrate Index, bevindt de mijnbouwindustrie zich in een neergaande markt als de omzet per kilowattuur lager is dan 0,25 dollar. Hij maakt hiervoor gebruik van de meest efficiënte Bitcoin-mijnwerker op de markt.

De neergaande markt van 2018 duurde bijna een jaar, waarbij de omzet per kilowattuur uiteindelijk daalde tot 0,12 dollar. Na die neerwaartse trend volgde een korte stijgende markt, totdat in 2019 de neergaande markt opnieuw begon. Volgens Mellerud bereikten we tijdens de neergaande markt van 2019 het dieptepunt van 0,083 dollar per kilowattuur. Op dat moment daalde de Bitcoin-koers naar 5.000 dollar.

De meest recente neergaande markt voor mijnwerkers begon in april 2022 volgens de analyse van Mellerud. We bevinden ons nu al meer dan 225 dagen in deze neergaande markt en het laagste niveau van omzet per kilowattuur lag op 0,108 dollar. Dit cijfer is hoger dan bij eerdere neergaande markten, vanwege de hoge energieprijzen. Als we de huidige neergaande markt vergelijken met het verleden, lijkt het erop dat we nog minstens 138 dagen te gaan hebben.

Waardedaling van mijnbouwaandelen

Op het hoogtepunt bereikten de aandelen van Bitcoin-mijnbouw een gecombineerde waarde van 17 miljard dollar tijdens de stijgende markt van 2021. Deze stijgende markt wekte aanzienlijke interesse van investeerders om te investeren in Bitcoin-mijnwerkers. In november 2020 bedroeg de waarde van deze markt slechts 2 miljard dollar. Na het piekpunt van de stijgende markt in 2021 kregen de mijnwerkers te maken met aanzienlijke koersdruk, waarbij de meeste aandelen minstens 90 procent van hun waarde verloren.

De aanzienlijke schuldenlast die mijnwerkers tijdens de stijgende markt van 2021 aangingen, veroorzaakt momenteel problemen. In sommige gevallen handelden mijnwerkers alsof de stijgende markt nooit zou eindigen, wat duidelijk niet realistisch was. Inmiddels weten we beter en verkeren sommige mijnwerkers in ernstige moeilijkheden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.