Supermarkt keten Pick n Pay gaat Bitcoin accepteren in al zijn 1.628 filialen na een proefperiode van 3 maanden op 39 locaties

Pick n Pay laat klanten met Bitcoin betalen

Als onderdeel van de landelijke uitbreiding kunnen klanten nu betalen voor producten met cryptocurrency via mobiele apps of door het scannen van een QR-code. De transactie wordt uitgevoerd tegen de wisselkoers van de Zuid-Afrikaanse rand op het moment van betaling.

Om met Bitcoin te betalen, hebben klanten een Bitcoin Lightning Wallet nodig, die gekoppeld is aan de CryptoQR scanner app van CryptoConvert. Gebruikers moeten eerst de QR-code van een item scannen via de CryptoQR-app en vervolgens naar de Lightning Wallet gaan om de koers te bevestigen en de transactie te voltooien.

In oktober 2022 heeft de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) de regelgeving voor financieel advies aangepast om cryptocurrencies te classificeren als financiële producten. Dit betekende dat cryptocurrencies voor het eerst gereguleerd werden in Zuid-Afrika, waardoor financiële dienstverleners zowel nationaal als internationaal crypto-activa konden aanbieden. Dit opende de weg voor financiële dienstverlening.

Start van een nieuw tijdperk in Zuid-Afrika

De winkelketen heeft aangekondigd dat het vanaf november landelijk cryptobetalingen zal accepteren, na jarenlang testen van de service in een beperkt aantal winkels. In 2017 voerde het bedrijf een eerste experiment uit om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren in Kaapstad. Hoge transactiekosten en lange wachttijden zorgden echter voor obstakels.

Tijdens het pilotprogramma ging Pick n Pay een partnerschap aan met Electrum en CryptoConvert om klanten de mogelijkheid te bieden betalingen uit te voeren via het Bitcoin Lightning Network. Het Bitcoin Lightning Network is een tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain, waardoor off-chain transacties mogelijk worden gemaakt.

Cryptocurrency is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Zuid-Afrika. Volgens de 2022 Global Crypto Adoption Index van Chainalysis staat Zuid-Afrika wereldwijd op de 30e plaats wat betreft de adoptie van cryptocurrency. Naar schatting bezit ongeveer 10% tot 13% van de Zuid-Afrikaanse bevolking cryptocurrency-activa.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.