Teleurstellende financiële resultaten voor beursgenoteerde Bitcoin miner Riot Blockchain

Gisteren deelde het prominente beursgenoteerde bedrijf Riot Blockchain zijn kwartaalcijfers, en deze bleken aanzienlijk teleurstellend te zijn. Ondanks de verwachtingen van de markt, wist de Bitcoin miner slechts een omzet van 46,3 miljoen dollar te genereren, terwijl was gerekend op een omzet van 56,3 miljoen dollar. Hierdoor werd een verlies van 0,24 dollar per aandeel geleden, in tegenstelling tot de verwachte winst van 0,01 dollar per aandeel.

Invloed van Bitcoin koers

Deze tegenvallende resultaten zijn sterk beïnvloed door de wisselvallige koers van Bitcoin. Tijdens de opwaartse trend in 2021 hebben veel miners aanzienlijke risico’s genomen, wat hen nu parten speelt. Velen zijn gedwongen hun Bitcoin-reserves, hun financiële buffer, te verkopen. Het is duidelijk niet verstandig gebleken om tijdens een periode van stijgende marktwaarde vast te houden aan Bitcoin, aangezien dit miners dwingt tot verkopen in tijden van waardedaling.

Een slimmere aanpak zou zijn geweest om tijdens de stijgende marktwaarde ten minste een deel van de Bitcoin te verkopen, om zo voorbereid te zijn op een neergaande markt. Aan de andere kant is dit wellicht niet in lijn met de verwachtingen van investeerders. Zij willen doorgaans dat miners zoveel mogelijk Bitcoin accumuleren en zijn niet happig op verkopen tijdens een periode van stijgende marktwaarde.

Energievraag en andere factoren

Bij Riot Blockchain lijkt ook het gedwongen stilleggen van mining activiteiten vanwege de hoge vraag naar energie op het Texaanse stroomnet een rol te spelen. Na de publicatie van de financiële cijfers daalde de aandelenkoers van Riot Blockchain met 1 procent in de after-hours handel.

Relatieve stabiliteit bij Riot Blockchain

In tegenstelling tot andere miners heeft Riot Blockchain niet veel Bitcoin hoeven verkopen om financieel overeind te blijven. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2022 zijn de Bitcoin-reserves van Riot Blockchain zelfs toegenomen. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 6.653 Bitcoins in bezit, terwijl dat aantal nu is gestegen naar 6.766.

Desalniettemin is de kaspositie wel enigszins afgenomen, van 270,5 miljoen dollar naar 255 miljoen dollar. Ook Riot Blockchain, ondanks zijn omvang, wordt geraakt door de dalende waarde van Bitcoin. Toch slaagt het bedrijf er tot dusver in om stand te houden. Voor de gehele industrie zou het echter positief zijn als de cryptokoersen weer een stijgende trend zouden laten zien. Op dit moment lijkt dit echter niet waarschijnlijk, zeker gezien de huidige ontwikkelingen rondom FTX.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.