Toename in Aantal Bitcoin NFT’s Leidt tot Stijging van Transactiekosten

Een opmerkelijk nieuw project genaamd Ordinals maakt het mogelijk voor gebruikers om NFT-achtige digitale items op de Bitcoin-blockchain te plaatsen. Deze week is er aanzienlijke activiteit rondom dit project opgemerkt.

Stijgende Kosten door Nieuwe NFT’s

Afgelopen donderdag werd een recordaantal nieuwe NFT’s op Ordinals geregistreerd, maar dit heeft tevens geleid tot een stijging in de netwerkkosten.

Er zijn inmiddels meer dan 1.000 Bitcoin NFT’s gecreëerd via het Ordinals-project. Alleen al op donderdag werden er 420 nieuwe ‘inscripties’ op de blockchain toegevoegd, wat meer dan driemaal zoveel is als de dag ervoor.

Op donderdag bereikten de gemiddelde transactiekosten op het Bitcoin-netwerk het hoogste niveau in ruim een maand, met een waarde van $1,53 aan BTC volgens gegevens van YCharts. Dit is de hoogste waarde sinds 27 december 2022.

Discussie Aangewakkerd

De lancering van het Ordinals-project heeft voor enige controverse gezorgd binnen de Bitcoin-gemeenschap. Er wordt gediscussieerd of het wel gepast is om JPEG’s en vergelijkbare media op de originele Bitcoin-blockchain toe te voegen. De Taproot-upgrade maakt het echter mogelijk om diverse items, van Bored Apes-imitaties tot videospelletjes, aan de Bitcoin-blockchain toe te voegen.

NFT’s vertegenwoordigen unieke digitale bezittingen die gerelateerd zijn aan digitale of fysieke inhoud, zoals illustraties, films en muziekbestanden. Ze bewijzen het eigendom of deelname aan een specifiek item of exclusieve groep. Hoewel Ethereum en Solana bekend staan om hun NFT’s, bestaat het toekennen van digitale activa aan blockchain-netwerken al sinds 2014 op Bitcoin, met projecten als Counterparty en Stacks.

Stijgende Transactiekosten als Neveneffect

Een bekend neveneffect van het integreren van NFT’s in het Bitcoin-mainnet is de stijging van transactiekosten. De kosten van Bitcoin-transacties worden bepaald door de hoeveelheid data en de gewenste snelheid van voltooiing. Tijdens drukke periodes kiezen gebruikers vaak voor hogere kosten om de snelheid van hun transactie te waarborgen.

Volgens Casey Rodarmor, ontwikkelaar bij Ordinals, moeten blokken echter vol zijn voor dit mechanisme. “Als blokken niet vol zijn, heeft niemand een reden om meer te betalen dan het minimumtarief om hun transacties in een blok te laten opnemen. Als gevolg moeten blokken dus vol zijn,” legt hij uit.

Desalniettemin pleit Rodarmor niet per se voor een vergroting van de blokgrootte bij Bitcoin. Echter lijkt Ordinals invloed uit te oefenen op het gebruik van het Bitcoin-netwerk, wat de voortdurende discussie over hun waarde en toepassing aanwakkert.

Bij de lancering van Ordinals op 21 januari bereikten de Bitcoin-transactiekosten een piek van 2,10% van de blokbeloning voor miners. Op 24 januari stegen de kosten zelfs tot 3,44%, volgens gegevens van de Hashrate Index. Op donderdag bereikte dit percentage zelfs 3,86%.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.