Toenemende inflatiezorgen in de Verenigde Staten en de mogelijke impact op Bitcoin

 

Het afgelopen jaar, 2022, draaide voornamelijk om inflatie en de pogingen van centrale banken om deze op te vangen door de rente te verhogen. Helaas is het tot nu toe voor investeerders niet gelukt om de inflatie volledig onder controle te krijgen, wat betekent dat de renteverhogingen een negatieve invloed hebben op de prijzen van Bitcoin en andere financiële activa.

Toenemende inflatiezorgen

Op dit moment lijkt de Cleveland Federal Reserve aan te geven dat de verwachtingen voor de korte termijn wat betreft inflatie de verkeerde kant opgaan. Zo heeft de University of Michigan Consumer Sentiment Index onlangs onthuld dat de inflatieverwachtingen voor het komende jaar op 4,6 procent liggen, terwijl dit in maart nog op 3,6 procent lag.

De gegevens van de New York Fed voor maart tonen ook hogere inflatieverwachtingen aan. Daarnaast heeft de New York Fed in een recent rapport aangegeven dat de lonen weer stijgen, wat eveneens een risico vormt voor de inflatie.

Het gemiddelde fulltime salaris in New York is inmiddels gestegen van 59.834 naar 62.088 dollar per jaar. Hierdoor zou de Federal Reserve wellicht moeten ingrijpen om ervoor te zorgen dat deze trend afkoelt en voorkomen dat de inflatie verder oploopt.

Opwaartse druk

De opwaartse druk op de inflatie, waarnaar Ina Hajdini van de Cleveland Fed heeft verwezen, kan ertoe leiden dat de Federal Reserve nog agressiever moet optreden. Dit is in principe mogelijk omdat de werkloosheid momenteel zeer laag is in de Verenigde Staten, namelijk 3,5 procent.

Dit geeft de Federal Reserve enige ruimte om de rente verder te verhogen en daarmee de inflatie in toom te houden. John Williams van de New York Fed is optimistischer over de inflatie.

Williams heeft vorige week gedeeld dat hij verwacht dat de inflatie, die momenteel op 5 procent ligt, uiteindelijk zal dalen naar 3,75 procent in 2023 en 2 procent in 2025. Hoewel het nog even duurt voordat de Federal Reserve haar doel bereikt, lijkt het wel geleidelijk de goede kant op te gaan met de inflatie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.