De top 10 cryptocurrencies van 2023

In de wereld van cryptocurrency en de blockchaintechnologie komen er dagelijks nieuwe munten bij. De een zweert bij de klassieke bitcoin en de andere weer bij de slimmere ether. Tijd om onze top 10 cryptocurrency van 2023 te bepalen. We kijken per coin naar de voor- en nadelen.

Top 10 cryptocurrency van 2023

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Ripple
 4. Bitcoin Cash
 5. EOS
 6. Cardano
 7. Litecoin
 8. Stellar
 9. IOTA
 10. NEO

Logo van bitcoinBitcoin

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat de bitcoin het levenslicht zag. Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een white paper met daarin een beschrijving van een geheel nieuw geldsysteem op basis van cryptografie. Voor veel mensen lijkt de cryptomunt een totaal nieuwe technologie die uit het niets was bedacht, maar niets is minder waar. Bitcoin is gebaseerd op voorgaand werk als B-money en de BitTorrent-technologie. Het ‘bit’ in bitcoin staat zelfs voor BitTorrent.

Voordelen van Bitcoin

 • Omdat het de oudste cryptocurrency is, heeft het de grootste community van ontwikkelaars en investeerders die het ondersteunen voor verdere groei.
 • Het is gemakkelijk om bitcoins te kopen, zelfs voor beginners, omdat het wordt ondersteund door alle top exchanges en wallets.
 • Bitcoin is geadopteerd in de reguliere economie. Bedrijven als Thuisbezorgd.nl en Microsoft accepteren de cryptomunt al jaren als betaalmiddel.

Nadelen van Bitcoin

 • Bitcoin heeft een relatief langere transactiesnelheid. Het duurt gemiddeld gezien 10 minuten voordat een transactie is verwerkt door het netwerk.
 • Mining, wat een belangrijke activiteit is voor elke cryptocurrency, is in het geval van Bitcoin zeer energie-intensief geworden. Bitcoin mining is nu alleen mogelijk met dure, super krachtige hardware die veel elektriciteit verbruiken.
 • Transactiekosten voor het verzenden van bitcoins zijn relatief hoog. Dit komt omdat het netwerk slechts zeven transacties per seconde kan verwerken.

Zie ook ons artikel: ‘Wat is bitcoin?‘.


Logo van EthereumEthereum

Ether is de tweede meest waardevolle cryptocurrency na de bitcoin. Ethereum werd in 2015 gecreëerd door Vitalik Buterin en is eigenlijk veel meer dan alleen een digitale valuta. Ethereum is een blockchain-gebaseerd platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde apps en smart contracts. Ether is de native cryptocurrency die wordt gebruikt voor alle transacties op de blockchain van Ethereum.

Voordelen van Ethereum

 • Het is het populairste platform voor het bouwen van smart contracts, iets dat wordt beschouwd als the next big thing in het cryptocurrency universum.
 • Ethereum biedt een geweldig platform voor het lanceren van de Initial Coin Offerings (ICO’s) voor andere blockchain-projecten. Het merendeel van de ICO’s werd in 2021 geïntroduceerd op Ethereum.
 • Ethereum heeft een transactiesnelheid van een paar seconden tegen de 10 minuten of meer van Bitcoin.

Nadelen van Ethereum

 • Net als Bitcoin heeft Ethereum ook serieuze problemen met betrekking tot schaalbaarheid. Het gebruikt nog steeds een verouderd mechanisme (Proof-of-Work) om de transacties te verifiëren die leiden tot netwerkcongestie. Dit is hetzelfde mechanisme dat Bitcoin gebruikt, dus net als Bitcoin vereist Ethereum veel elektriciteit. Het is echter belangrijk op te merken dat Ethereum actief aan het werken is aan een oplossing hiervoor.
 • Ethereum ondersteunt slechts één programmeertaal: Solidity. Omdat ontwikkelaars een nieuwe taal moeten leren, vormt het een toetredingsdrempel voor hen.
 • Ethereum heeft te maken met hevige concurrentie op de markt van munten zoals NEO en Cardano die soortgelijke platforms aanbieden, maar met verbeterde technologie.

Logo van RippleRipple

Ripple is een zeer uniek project omdat het gericht is op het oplossen van problemen met betrekking tot slechts één sector – internationale betalingsoverdrachten. Het werd opgericht in 2012 met het doel om internationale transacties zowel snel als goedkoop te maken. Critici zien echter XRP niet als een ‘echte’ cryptocurrency. Van het totale aantal van 100 miljard XRP dat ooit zal bestaan, is 50 miljard eigendom van Ripple Labs (het bedrijf achter Ripple). Dit is een heel andere benadering in vergelijking met de meeste andere cryptocurrencies waarbij er geen centrale entiteit is die de meerderheid van de munten bezit.

Voordelen van Ripple

 • Een internationale overschrijving duurt ongeveer een week. Aan de andere kant kan Ripple het binnen enkele seconden laten gebeuren. Ook zijn de transactiekosten aanzienlijk lager in vergelijking met wat wordt berekend door financiële instellingen en andere cryptocurrencies.
 • Ripple heeft een zeer duidelijke use case – internationale betalingen. Het team kan de beste oplossingen leveren die zijn gericht op een bepaalde sector.

Nadelen van Ripple

 • Aangezien het bedrijf zelf de helft van de munten bezit, wordt het vaak bekritiseerd omdat het gecentraliseerd is, terwijl decentralisatie het kernidee is achter cryptovaluta.
 • Banken en financiële instellingen, die de grootste gebruikers van Ripple zijn, zijn begonnen met het ontwikkelen van hun eigen cryptocurrencies voor internationale betalingen.

Beste cryptocurrency


Logo van Bitcoin CashBitcoin Cash

Bitcoin Cash is ontstaan op 1 augustus 2017 als afsplitsing van de originele Bitcoin (BTC). De Bitcoin Cash blockchain is nagenoeg identiek aan de Bitcoin blockchain, maar heeft een andere blokgrootte (32 MB) waardoor BCH meer transacties in kortere tijd kan bevestigen.

Voordelen van Bitcoin Cash

 • Blokgrootte van 32 MB waardoor er meer transacties per seconde verwerkt kunnen worden.
 • 0-Conf: techniek waardoor je niet hoeft te wachten tot een transactie is opgenomen in de blockchain. Zie ook deze video over een uitleg van de techniek.

Nadelen van Bitcoin Cash

 • Bitcoin Cash prominenten als Roger Ver worden ‘gehaat’ door bitcoin maximalisten.
 • Bitcoin mining bedrijf Bitmain heeft hoogstwaarschijnlijk meer dan één miljoen BCH in bezit, wat het project en de munt erg centraal maakt.

Logo van EOS EOS

EOS is gemaakt door Dan Larimer, die ook de oprichter is van de cryptocurrency exchange Bitshares en blockchain-gebaseerde blogsite Steemit. EOS bouwt een platform voor ontwikkelaars om decentrale applicaties en smart contracts te bouwen, maar met een enorme verbetering in technologie.

Voordelen van EOS

 • EOS zou veel meer schaalbaar moeten zijn dan Ethereum omdat het een geavanceerd mechanisme gebruikt (Delegated Proof-of-Stake + Byzantine Fault Tolerance) om transacties te verifiëren. Het zou naar verluidt 10.000-100.000 transacties per seconde kunnen bereiken.
 • In tegenstelling tot Ethereum, dat slechts één programmeertaal ondersteunt, ondersteunt EOS meerdere talen, waaronder C ++.
 • EOS heeft een zeer ervaren team met een bewezen staat van dienst.

Nadelen van EOS

 • EOS is niet breed verkrijgbaar, slechts een paar beurzen ondersteunen de cryptocoin.

Logo van CardanoCardano

Cardano is in september 2017 opgericht door Charles Hoskinson, de medeoprichter van Ethereum. Net als Ethereum is Cardano ook ontwikkeld als een platform voor decentrale apps en smart contracts.

Net als EOS ligt het verschil tussen Cardano en Ethereum in de vele technologische verbeteringen die het heeft aangebracht in de technologie van Ethereum. Cardano wordt beschouwd als de 3e en meest geavanceerde generatie van blockchaintechnologie tot nu toe (net als EOS en NEO), waardoor het een van de top 10 cryptocurrencies van 2022 is.

Voordelen van Cardano

 • Cardano wordt ondersteund door een academische gemeenschap van wereldwijde onderzoekers en wetenschappers die bijdragen aan de ontwikkeling van hun blockchain.
 • Cardano is waarschijnlijk veel beter schaalbaar dan Ethereum met een huidige capaciteit van 257 transacties per seconde.
 • Cardano is van plan om interoperabiliteit tot stand te brengen, wat betekent dat het op een naadloze manier interacties met verschillende cryptocurrencies en hun infrastructuren kan aangaan.

Nadelen van Cardano 

 • Veel ideeën die door Cardano zijn voorgesteld, moeten nog worden ontwikkeld tot het eindproduct. Het valt dus nog te bezien of ze met succes zullen worden bereikt of niet.
 • Er is al enorme concurrentie in deze ruimte, van Ethereum tot EOS en van NEO tot Fusion.
 • ADA is nog niet breed verkrijgbaar bij Nederlandse cryptocurrency brokers.

Logo van litecoinLitecoin

Litecoin is al in 2011 gemaakt door Charlie Lee, een medewerker van ex-Google. Het werd gebouwd op de blockchain van Bitcoin zelf, met als doel het te verbeteren. Dus, net als Bitcoin, is Litecoin ook slechts een digitale valuta en biedt het native geen platform voor smart contracts. Litecoin heeft de top 10 van cryptovaluta gehaald omdat het de tand des tijds heeft doorstaan en het al meer dan zeven jaar bestaat.

Voordelen van Litecoin

 • Snellere transactiesnelheid dan Bitcoin, de blokken in de Litecoin blockchain worden gemiddeld gezien per 2,5 minuut gemined.
 • Litecoin geldt als een soort testtuin voor bitcoin, zo werd het Lightning Network als eerste op Litecoin actief.
 • Litecoin kopen is erg eenvoudig voor een groot publiek, vrijwel alle Nederlandse brokers bieden litecoins aan en ook het immens grootte Amerikaanse Coinbase.

Nadelen van Litecoin

 • Met uitzondering van de transactiesnelheid, is er geen ander aanbod van Litecoin dat het aanzienlijk van anderen kan onderscheiden. Het wordt geconfronteerd met stevige concurrentie van munten die privacy bieden, smart contracts en internationale betalingen enz.

Logo van StellarStellar

Stellar werd in 2014 opgericht door Jed McCaleb, die ook de oprichter is van Ripple. Net als Ripple is Stellar ook gericht op het efficiënter maken van grensoverschrijdende betalingen.

Voordelen van Stellar

 • Stellar is meer gedecentraliseerd in vergelijking met zijn naaste concurrent, Ripple. Ook omdat het geen winstoogmerk is, heeft het meer vertrouwen dan andere projecten.
 • Stellar heeft strategische partnerships gesloten met meer dan 30 banken en met organisaties zoals Deloitte en IBM.

Nadelen van Stellar

 • Er zijn veel munten die zich richten op internationale betalingen, waaronder de nummer 3 op onze lijst van top 10 cryptocurrencies: Ripple.

Logo van IOTA IOTA

Opgericht in 2015, IOTA is de meest unieke munt onder deze top 10 cryptomunten. Het is de enige die een nieuwe protocol uitvinding gebruikt, ‘Tangle’ genaamd, in plaats van blockchaintechnologie.

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van het Internet-of-Things (IoT), een technologie die communicatie mogelijk maakt tussen verschillende objecten met sensoren, via internet. IOTA is erop gericht om deze technologie veiliger, naadloos en schaalbaar te maken.

Voordelen van IOTA

 • Het grootste voordeel dat IOTA biedt voor alle andere cryptocurrencies is nul transactiekosten.
 • Wanneer alle andere cryptocurrencies worstelen met schaalbaarheidsproblemen, belooft de technologie van IOTA oneindige schaalbaarheid.

Nadelen van IOTA

 • IOTA gokt op het succes van een andere branche – Internet-of-Things, waardoor zijn toekomst nog onvoorspelbaarder is dan de andere top 10 cryptocurrencies.
 • MIT Media Lab had onlangs een beveiligingsprobleem met Tangle ontdekt.
 • Als de grote IoT-spelers zelf een eigen cryptocurrency ontwikkelen, kan IOTA te maken krijgen met hevige concurrentie

Logo van NEO NEO

NEO, een Chinese cryptocurrency, werd in 2014 opgericht door Da Hongfei. Wist je dat het oorspronkelijk AntShares heette? Het is in juni 2017 zelfs maar omgedoopt tot NEO. Het wordt vaak het “Chinese Ethereum” genoemd vanwege de overeenkomsten in zijn aanbod met die van Ethereum. Het biedt ook een blockchain-gebaseerd platform voor de ontwikkeling van smart contracts en het lanceren van ICO’s.

Voordelen van NEO

 • NEO kan 10.000 transacties per seconde uitvoeren in vergelijking met de 15 transacties van Ethereum.
 • Hoewel Ethereum slechts één programmeertaal ondersteunt, ondersteunt NEO meerdere talen zoals C ++, C #, Go, Java, waardoor het een favoriet is onder programmeurs.
 • Het lijkt te genieten van de steun van de Chinese overheid, wat het een duidelijk voordeel geeft in de enorme Chinese en Aziatische markt.

Nadelen van NEO

 • Omdat het afhankelijk is van overheidssteun, zal het het zwaarst getroffen worden als de Chinese overheid met ongunstig beleid komt.
 • Het richt zich op het meest competitieve segment waarin sprake is van hevige concurrentie van andere cryptocurrencies in de top 10 – Ethereum, Cardano, EOS.

Nawoord

Wow heb je echt het hele artikel gelezen? Top! We hebben het namelijk met plezier geschreven. Wat denk je van deze top 10 cryptocurrencies? Welke zijn jouw favorieten en waar hebben wij totaal gelijk of juist ongelijk in? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.