Transformatie van GBTC naar Bitcoin ETF kan enorme winsten opleveren voor investeerders

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Grayscale al geruime tijd bezig is om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten naar een Bitcoin ETF in de markt. GBTC is het grootste Bitcoin-fonds in de sector en heeft op dit moment meer dan 600.000 Bitcoins in bezit. Een groot probleem met dit fonds is dat het vaak wordt verhandeld met aanzienlijke kortingen of premies.

Wat is er aan de hand?

Op dit moment wordt de Bitcoin in GBTC verhandeld met een aanzienlijke korting. Dit betekent dat de aandelen van GBTC minder waard zijn dan de werkelijke marktwaarde van de Bitcoins in het fonds. Dit komt doordat het fonds op dit moment geen Bitcoins kan verkopen. Zelfs als aandeelhouders hun aandelen in het fonds verkopen, blijft dezelfde hoeveelheid Bitcoin in het fonds aanwezig.

Hierdoor kan de waarde van de aandelen dalen doordat mensen ze willen verkopen, terwijl de marktwaarde van de Bitcoin in het fonds gelijk blijft. Op dit moment bedraagt de korting 45,78 procent. De aandelenkoers van GBTC ligt dus bijna 50 procent lager dan de marktwaarde van alle Bitcoins in het fonds.

CEO begrijpt de situatie niet

Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, begrijpt niet waarom de Securities and Exchange Commission (SEC) de investeerders van GBTC niet zou willen ondersteunen. Met “ondersteunen” bedoelt hij dat de SEC toestemming zou moeten geven om GBTC om te zetten naar een Bitcoin ETF. Volgens Sonnenshein zouden investeerders hierdoor plotseling enkele miljarden dollars kunnen ontvangen.

Tijdens een interview met “What Bitcoin Did”, een populaire Bitcoin-podcast van Peter McCormack, gaf Sonnenshein aan dat Grayscale nu via juridische stappen de verandering wil afdwingen. Tot nu toe is de SEC echter terughoudend om een Bitcoin ETF toe te staan, vanwege zorgen over marktmanipulatie.

Schandaal rond FTX zorgt voor terughoudendheid

Het schandaal rond FTX heeft het afgelopen jaar laten zien dat de SEC redenen heeft voor bezorgdheid. FTX verkocht namelijk Bitcoins die ze feitelijk niet bezaten. Dit laat zien dat de markt nog niet volwassen genoeg is voor dergelijke beleggingsproducten. De industrie hoopt dat Grayscale de juridische strijd wint, maar dit is allerminst gegarandeerd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.