VanEck: “Bitcoin kan in het eerste kwartaal van 2023 dalen naar 10.000 dollar”

De experts en analytici bij VanEck voorzien een somber scenario voor de waarde van Bitcoin aan het begin van 2023. Zoals welbekend, ondervindt de Bitcoin-mining industrie druk vanwege de lage prijzen, hoge hashrate en oplopende energiekosten. Dit zou kunnen resulteren in aanzienlijke verkoop van Bitcoin door miners in de komende maanden om financieel overeind te blijven.

Bitcoin onder druk

In tegenstelling tot Bitcoin, is VanEck optimistischer gestemd over de rest van de financiële markt. De inflatiecijfers in de Verenigde Staten laten eindelijk een positieve trend zien, wat betekent dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) geleidelijk kan afstappen van het verhogen van de rente.

De uitdagingen waarmee miners te maken hebben, creëren echter een unieke situatie binnen de Bitcoin-industrie, waardoor de Bitcoin koers mogelijk niet kan profiteren van deze gunstige omstandigheden. Matthew Sigel van VanEck geeft aan: “In het eerste kwartaal van 2023 zal Bitcoin de koers van 10.000 tot 12.000 dollar testen, aangezien een golf van faillissementen dreigt voor miners.”

De gegevens van Glassnode, een bedrijf voor on-chain analyse, ondersteunen dit beeld. Zij merken op dat miners sinds juli al 25.000 Bitcoin hebben moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. Desondanks blijft er nog steeds 1,818 miljoen Bitcoin in de wallets van miners, wat betekent dat zij ruimte hebben om meer te verkopen.

Betere vooruitzichten voor de tweede helft van 2023

Voor de tweede helft van volgend jaar zijn Sigel en VanEck optimistischer gestemd. Ondanks dat een daling naar 12.000 dollar zou betekenen dat Bitcoin met 82 procent is gedaald vanaf het recordniveau van 69.000 dollar, verwacht Sigel niet dat dit niveau lang zal aanhouden. Hij voorspelt dat de Bitcoin koers in de tweede helft van 2023 weer zal stijgen richting 30.000 dollar.

“Verbeteringen op het gebied van energie, lagere inflatie, mogelijke ontwikkelingen in Oekraïne en veranderingen in de geldhoeveelheid zullen het begin van een nieuwe bullmarkt inluiden,” aldus Sigel. Daarnaast verwacht hij dat een olie-exporterend land Bitcoin zal toevoegen aan zijn soevereine vermogensfondsen. Dit zijn aanzienlijke verwachtingen voor het komende jaar.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.