Vitalik Buterin positief over vertraging van Bitcoin ETFs

De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, is tevreden met het uitblijven van goedkeuring voor Spot Bitcoin ETFs door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Buterin benadrukt dat het cruciaal is voor het ecosysteem om eerst volwassen te worden voordat er meer aandacht wordt besteed aan deze ETFs.

Een andere mogelijk controversiële opvatting van mij is dat ik niet van mening ben dat we enthousiast achter grote institutionele kapitaalinvesteringen moeten aanjagen. Ik ben eigenlijk best blij dat veel van de ETFs worden uitgesteld. Het ecosysteem heeft tijd nodig om volwassen te worden voordat er nog meer aandacht op wordt gevestigd.— vitalik.eth (@VitalikButerin) 30 oktober 2022

Strijd om goedkeuring voor Spot Bitcoin ETFs

In 2013 waren de Winklevoss-broers de eersten die bij de SEC aanklopten met een aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF. Destijds werd de aanvraag uiteraard afgewezen vanwege de onvolwassenheid van de markt. Nu, bijna 10 jaar later, is er nog steeds geen Amerikaanse Spot Bitcoin ETF goedgekeurd. Veel spelers in de industrie vinden dit frustrerend, aangezien de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF zou leiden tot aanzienlijke kapitaalinstroom.

Vitalik Buterin deelt echter deze opvatting niet en stelt dat het noodzakelijk is om eerst te bouwen aan het ecosysteem voordat er grootschalige investeringen plaatsvinden. Dit wijst er tevens op dat hij van mening is dat Ethereum nog niet gereed is voor dergelijke grote stappen, wat in feite ook klopt. Na de overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is de schaalbaarheid van Ethereum immers niet verbeterd. Deze overgang had alleen betrekking op het consensusmechanisme.

Voorstellen voor regelgeving

Buterin heeft ook enkele voorstellen op het gebied van regelgeving. Met betrekking tot decentralized finance (DeFi) pleit hij voor beperkingen op het gebruik van leverage. Daarnaast acht hij het belangrijk om standaarden te ontwikkelen die meer transparantie vereisen bij het verifiëren van smart contracts en de beveiliging van protocollen.

Verder ziet Buterin graag een grotere rol weggelegd voor Zero-Knowledge Proofs bij het naleven van eventuele nieuwe wetten. Hiermee kan men zaken bewijzen zonder de privacy van gebruikers in gevaar te brengen. Dit maakt het mogelijk om bewijzen te leveren zonder te veel persoonlijke gegevens te delen of op te slaan, wat de veiligheid van gebruikers potentieel aanzienlijk verbetert.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.