Volgens Charles Edwards is de kans op een recessie momenteel kleiner dan ooit

Ondanks de hoge inflatie is het risico op een economische neergang op de aandelenmarkten sterk verminderd. In zijn rapport benadrukt Edwards dat de arbeidsmarkt veerkrachtig blijft met lage werkloosheidscijfers, wat opmerkelijk is, vooral in het “late stadium van de economische cyclus.” Hij voegt hieraan toe:

“De combinatie van extreem lage werkloosheid en hoge rentetarieven vergroot de mogelijkheid van het bereiken of ontstaan van een bodem in de werkloosheid.”

Wie is Charles Edwards?

Charles Edwards is een bekende financiële analist en oprichter van Capriole Investments, een kwantitatief beleggingsbedrijf gespecialiseerd in cryptocurrency. Hij staat ook bekend als de maker van de Hash Ribbons-indicator, een technische analyse-tool die wordt gebruikt om keerpunten in trends op de Bitcoin-markt te herkennen. Edwards heeft een prominente positie verworven in de crypto-industrie en wordt vaak gevraagd om zijn inzichten en analyses te delen.

Impact van toenemende werkloosheid

Desalniettemin is de markt kwetsbaar voor een stijging van de werkloosheid vanaf dit punt. Als de werkloosheidscijfers reageren op het strenge beleid van de Federal Reserve, zou het risico van een beursdaling als gevolg van recessie aanzienlijk kunnen toenemen. Het werkgelegenheidsrapport van februari zal op 10 maart worden gepubliceerd.

Het rapport toont aan dat de grootste dalingen in de S&P 500-index in de afgelopen 50 jaar zich hebben voorgedaan tijdens vergelijkbare zorgen over een recessie, met percentages van -21%, -27% en -20%. De recente dieptepunten in 2022 resulteerden ook in een daling van -27%, wat positief is voor potentiële kopers. Dit vergroot de kans dat de bodem voor de S&P 500-index is bereikt.

Invloed op Amerikaanse aandelenindices en de cryptomarkt

Op dit moment is er een dreiging dat zowel de S&P 500-index als de Nasdaq-100-index onder hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde (MA) zullen zakken, respectievelijk op 3.900 en 11.900 punten. Dit vergroot de mogelijkheid dat de stijging eind 2022 en begin 2023 eerder een nieuwe opleving was in de bear cycle dan het begin van een accumulatiefase met de bodem voor deze cyclus al vastgesteld. Een daling onder het 200-daags MA voor de aandelenmarkt zou extra druk op de cryptomarkt kunnen uitoefenen.

Vooral in december, toen de aandelenmarkt in de lift zat, bleven de cryptomarkten grotendeels onveranderd, nadat FTX ineenstortte. Begin 2023 lijken de cryptomarkten naar verwachting de aandelenmarkt bij te halen en nu zouden ze mogelijk het einde van de tegenreactie kunnen naderen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.