Voormalig grootste Bitcoin miner Core Scientific meldt faillissement aan

Slechts enkele dagen nadat crediteuren te hulp schoten om Core Scientific te ondersteunen, lijkt het bedrijf nu faillissement aan te vragen. Dit wordt gedaan via een zogenaamde hoofdstuk 11 procedure in de Verenigde Staten, wat de mogelijkheid van een herstart openhoudt. De reden achter dit faillissement wordt toegeschreven aan dalende inkomsten en de afname van de Bitcoin koers.

Te late reddingspoging

Op 14 december ontving Core Scientific nog een financiële injectie van B. Riley. Het plan was om onmiddellijk 40 miljoen dollar over te maken, gevolgd door nog eens 32 miljoen dollar onder de voorwaarde dat bepaalde leningen tijdelijk niet hoefden te worden terugbetaald. Deze beslissing volgde op een aandelenkoersdaling van Core Scientific, die van 4,3 miljard dollar in juli 2021 was gedaald naar 78 miljoen dollar.

Met de marktwaarde van juli 2021 behoorde Core Scientific tot de toonaangevende spelers in de branche. Echter, nu blijkt dat het bedrijf tijdens de recente bullmarkt aanzienlijk leende om zijn activiteiten uit te breiden en te financieren. Dit bleek een groot risico te zijn, aangezien het bedrijf nu met de gevolgen kampt. Als gevolg van de langdurige bearmarkt moest Core Scientific bijvoorbeeld 9.618 Bitcoin verkopen in april.

Faillissementsaanvraag op 21 december

Volgens een verslag van CNBC zal Core Scientific naar verluidt op 21 december faillissement aanvragen. Hoewel het bedrijf nog steeds positieve kasstromen genereert, zijn deze onvoldoende om de lopende kosten te dekken. Hieronder vallen ook de leasebetalingen voor Bitcoin mining hardware.

Opvallend is dat de aandelen een week geleden aanzienlijk herstelden, nadat bekend werd dat B. Riley de helpende hand zou bieden. Echter, het lijkt erop dat zelfs dit niet genoeg is om Core Scientific operationeel te houden.

Bovendien lijkt het erop dat Microsoft het vertrouwen in Bitcoin mining heeft verloren. Zonder uitdrukkelijke toestemming van het bedrijf is het niet langer mogelijk om hun cloud-diensten te gebruiken voor mining, volgens Microsoft zelf is de stabiliteit onvoldoende.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.