Voormalig topman van Goldman Sachs: ‘Amerikaanse dollar staat op een kruispunt’

De toekomst van de Amerikaanse dollar en de wereldwijde invloed van de Verenigde Staten zijn momenteel erg onzeker, volgens een voormalig hooggeplaatste figuur. Charles Nenner, die meer dan een decennium bij Goldman Sachs werkte, wijst erop dat de BRICS-landen een aanzienlijk grotere bedreiging vormen dan vaak wordt gedacht.

Uitdagingen voor de dollar

Volgens Nenner bevindt de Amerikaanse dollar zich in zo’n benarde positie dat er weinig reden is om aan deze valuta vast te houden. Hij merkt op: “De situatie met betrekking tot de BRICS-landen en andere anti-dollar landen wordt onderschat, vooral nu Saudi-Arabië zich aansluit, wat het einde van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservevaluta zou betekenen.”

Dit lijkt misschien voorbarig, aangezien de Amerikaanse dollar momenteel nog steeds dominant is en er eigenlijk geen alternatief is. Europa zal bijvoorbeeld waarschijnlijk niet snel overstappen naar de Chinese yuan, maar eerder vasthouden aan de dollar.

De vraag blijft of er daadwerkelijk een einde komt aan de heerschappij van de Amerikaanse dollar. Hoewel er wellicht meer concurrentie zal zijn, lijkt het voorspellen van het einde van zijn dominantie overdreven. Volgens Nenner van Goldman Sachs is het echter vrijwel zeker dat de rol van de dollar aan het afnemen is.

Economie staat voor uitdagingen

Vooral de economie wordt volgens Nenner zwaar getroffen door de problemen van de Amerikaanse dollar. Hij stelt: “Als de Amerikaanse dollar daadwerkelijk in waarde daalt, kan er tijdelijk een impuls zijn in de export. Maar dit zou een misleidende situatie zijn. Op de lange termijn is het eigenlijk voorbij.”

De voormalige topman van Goldman Sachs ziet het Amerikaanse imperium bedreigd worden door mogelijke wereldwijde oorlogscycli, de ineenstorting van commercieel vastgoed en andere systeemrisico’s.

Een ineenstorting vergelijkbaar met de “Grote Depressie” is volgens hem niet volledig uit te sluiten. Hij benadrukt: “Over het algemeen betekent dit het einde van een imperium.” Opmerkelijk genoeg lijkt Bitcoin nog geen rol te spelen in zijn analyse.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.