Waarom 13 oktober een cruciale dag betekent voor Bitcoin

De betekenis van 13 oktober voor Bitcoin verklaard

De naderende datum, donderdag 13 oktober, markeert de aankondiging van de nieuwe consumentenprijsindex door het Amerikaanse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De voorspelling wijst op een stijging van 8,1 procent, wat duidt op een maandelijkse inflatiedaling van slechts 0,2 procent.

Wat impliceert dit?

De Amerikaanse economie vertoont een opmerkelijke veerkracht die langdurig niet werd verwacht. Er zijn voldoende arbeidskansen en de economie kan schijnbaar tegen een stootje. Zolang deze situatie aanhoudt, is er geen aanleiding voor de Federal Reserve om de renteverhogingen, bedoeld om de inflatie te beteugelen, te staken.

Deze rentestijgingen hebben een nadelige invloed op de waarde van financiële activa, iets wat we de laatste maanden hebben waargenomen bij Bitcoin. Voor de aanstaande bijeenkomst van de Federal Reserve op 2 november staat een nieuwe renteverhoging van 0,75 procent gepland. Dit is althans de huidige verwachting op de markt.

Uitdagende maanden in het verschiet

Indien de Amerikaanse economie zich op de huidige wijze blijft handhaven, staan er nog zware maanden te wachten voor Bitcoin. Op 2 november zal de rente waarschijnlijk stijgen van 3,00-3,25 procent naar 3,75-4,00 procent. Verder wordt verwacht dat de rente in december zal toenemen tot 4,25-4,50 procent.

Dit zou betekenen dat we in december te maken krijgen met een rentestijging van ‘slechts’ 0,50 procent. Dit hangt echter volledig af van de inflatie en de ontwikkeling van andere essentiële economische indicatoren.

De markt schat tevens in dat er een kans van 29,4 procent bestaat dat de rente in december met 0,75 procent zal stijgen. Hierdoor zou de rente op 14 december kunnen uitkomen op 4,50-4,75 procent. Een dergelijke rentestijging zou waarschijnlijk voldoende zijn om de inflatie aanzienlijk te temperen en de economie in problemen te brengen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.