Waarom heeft de cryptomarkt vandaag een stijging doorgemaakt?

De cryptomarkt heeft vandaag een positieve beweging laten zien, met Bitcoin, Ether, Solana, Cardano en andere alternatieve munten die aanzienlijk zijn gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt door de anticipatie op nieuwe economische gegevens uit de Verenigde Staten die later deze week zullen worden vrijgegeven.

Koersen van verschillende crypto’s zijn in de lift, en de focus ligt momenteel op de Federal Reserve. De prijs van Bitcoin is eindelijk weer boven de grens van 17.000 dollar gestegen, met een huidige prijs van 17.380 dollar, wat het hoogste punt is sinds december 2022.

Ondanks de recente sterke prestaties van de cryptomarkt is het onduidelijk hoe lang deze opwaartse trend zal aanhouden. Beleggers lijken hun ogen gericht te hebben op de aankomende uitspraken van de Federal Reserve, die de toekomst van de rentetarieven zullen beïnvloeden.

Veel analisten suggereren dat de agressieve renteverhogingen die de Fed eerder heeft doorgevoerd nu mogelijk afnemen. Hoewel er nog steeds verwacht wordt dat er een renteverhoging zal plaatsvinden, wordt voorspeld dat deze minder drastisch zal zijn dan voorheen. Dit zou gunstig zijn voor zowel de wereldwijde aandelenmarkten als de cryptomarkt. Een aanzienlijke renteverhoging daarentegen zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor zowel aandelen- als cryptokoersen.

Een vraag die opkomt, is of de Federal Reserve de reeks renteverhogingen zal verminderen. Na een periode van hoge inflatie in 2022, overwegen centrale banken wereldwijd nu mogelijk om hun renteverhogingen te matigen. De recente economische gegevens, zoals de PMI, zouden kunnen aangeven dat de inflatie afneemt, wat de Federal Reserve zou kunnen aansporen om de renteverhogingen te verminderen.

Volgens de FedWatch Tool van CME Group wordt verwacht dat het Federal Open Market Committee (FOMC) in februari een stijging van 25 basispunten zal doorvoeren, in plaats van de eerdere voorspelde stijging van 50 basispunten. Dit zou gunstig nieuws zijn. Uit grafiek 1 blijkt dat er een kans van 77,2% is op een rente tussen 450-475 basispunten, en slechts een kans van 22,8% op een rente tussen 475-500 basispunten.

Hoewel Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft gewaarschuwd dat er nog een lange weg te gaan is voordat renteverhogingen kunnen worden gestopt, hebben crypto-investeerders hoop. De prijsstijgingen van vandaag lijken te wijzen op het vertrouwen van investeerders in positieve inflatiecijfers. Deze optimistische verwachting heeft geleid tot stijgende prijzen van verschillende cryptomunten.

Analisten suggereren zelfs dat de relatieve stabiliteit van Bitcoin ervoor kan zorgen dat altcoins de komende weken goed zullen presteren. Sommigen speculeren zelfs over een aankomende ‘altseason’. Toch zijn er ook investeerders die een neerwaartse trend verwachten na deze week. Over het algemeen wordt verwacht dat de komende dagen zeer volatiel zullen zijn, dus het is belangrijk om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.