Waarom is de Bitcoin koers deze week met 9% gedaald?

De waarde van Bitcoin blijft dalen, waarbij de huidige prijs van BTC rond de $27.300 ligt, wat resulteert in een daling van meer dan 9% gedurende de afgelopen week. De waarde van Bitcoin is nu onder de slotkoers van vorige maand van ongeveer $28.500 gedaald, waardoor alle winsten die aan het begin van april werden behaald toen Bitcoin meer dan $30.000 waard was, verloren zijn gegaan.

Ook andere prominente cryptocurrencies hebben deze week aanzienlijke verliezen geleden, waarbij de meeste van de top 10 cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, behalve stablecoins, een daling van dubbele cijfers hebben ervaren.

Waarom daalt de waarde van de cryptomarkt?

De daling wordt deels toegeschreven aan een sterke Amerikaanse dollar, waarbij de verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank de basisrente tijdens de komende vergadering in mei met nog eens een kwart procentpunt zal verhogen. Een hogere waarde van de dollar maakt investeringen in niet-rendabele activa zoals cryptocurrencies en goud minder aantrekkelijk.

Schuldplafondcrisis

Een andere factor die wordt genoemd, is de schuldplafondcrisis in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid staat voor een historisch hoge schuldenlast, waarbij de huidige schuld het schuldplafond van $31,4 biljoen overschrijdt, terwijl er al voor ongeveer $31,46 biljoen aan leningen is uitgegeven.

Het schuldplafond, dat door het Congres wordt vastgesteld, vertegenwoordigt het maximale bedrag aan schulden dat de overheid mag aangaan om haar financiële verplichtingen na te komen. Het overschrijden ervan kan leiden tot economische onzekerheid en zelfs een crisis, omdat rentebetalingen op staatsobligaties mogelijk niet kunnen worden gedaan.

Sommige voorstanders van Bitcoin geloven dat de prijs van BTC zou kunnen stijgen als het vertrouwen in de Amerikaanse economie afneemt. Echter, de huidige wereldwijde economische onzekerheid heeft geleid tot volatiliteit op de markten en heeft de reactie op een mogelijke crisis vergroot.

Lage liquiditeit

Een andere factor die prijsschommelingen heeft veroorzaakt, is lage liquiditeit, wat leidt tot grote prijsbewegingen als reactie op relatief kleine orders. Vorige week hebben twee verkooporders op 20 april ter waarde van $5,97 miljoen geleid tot een neerwaartse uitbraak in de Bitcoin prijs. Dit onderstreept de risico’s van dunne orderboeken en lage liquiditeit, waardoor grote handelaren prijzen in verschillende richtingen kunnen beïnvloeden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.