Waarom maakt de Bitcoin koers plotseling een stijging van 18 procent door?

Het nieuws van het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) heeft een aanzienlijke schok teweeggebracht op de financiële markten. Er wordt gesuggereerd dat er een kettingreactie kan ontstaan, zoals vaak de afgelopen dagen is besproken.

Dit heeft ook onrust veroorzaakt op de cryptomarkt en aanvankelijk daalde de Bitcoin koers. Maar vandaag heeft er een verandering plaatsgevonden in deze trend. Uit dit artikel blijkt waarom de cryptokoersen met meer dan 17 procent zijn gestegen.

Wat is er aan de hand met Silicon Valley Bank?

De SVB-bank, die voornamelijk zaken deed met start-ups, ging vrijdag ten onder. In minder dan 48 uur leidden opeenvolgende slecht verkochte obligaties en het vrijkomen van miljarden aan aandelen tot grote paniek. Het feit dat de bank er niet in slaagde geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen was ook slecht nieuws. Investeerders en grote klanten trokken massaal hun geld terug bij de bank, wat uiteindelijk tot het faillissement leidde. Vóór het weekend stond SVB al onder toezicht van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Deze organisatie heeft de tegoeden bevroren. Aan het einde van vorig jaar beheerde SVB meer dan 175 miljard dollar aan tegoeden.

Opgeluchte ademhaling

Na dagen van onrust en dalende financiële markten is er vandaag goed nieuws naar buiten gekomen. De Amerikaanse regering heeft aangekondigd dat alle tegoeden van het ingestorte Silicon Valley Bank (SVB) zullen worden uitbetaald. Klanten zullen vanaf maandag hun geld ontvangen, zoals verklaard door Janet Yellen, de minister van Financiën, de Amerikaanse centrale bank (de Fed) en het Amerikaanse depositogarantiestelsel (FDIC) in een gezamenlijke verklaring. Dezelfde procedure zal ook worden toegepast op Signature Bank, die gisteravond door de Amerikaanse toezichthouder werd gesloten. Dit betekent dat bedrijven en investeerders die hun geld bij de bank hadden staan nu opgelucht adem kunnen halen.

“Vandaag nemen we vastberaden maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te herstellen”, aldus de verklaring. “Deze stap zal ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn cruciale rol blijft vervullen: het beschermen van deposito’s en het verschaffen van toegang tot krediet aan huishoudens en bedrijven op een manier die een sterke en duurzame economische groei bevordert.”

Waarom stijgt de Bitcoin koers?

Hoewel het redden van investeerders en bedrijven natuurlijk goed nieuws is, verklaart dit nog steeds niet de enorme stijging in de cryptoprijzen vandaag. Zeker omdat de aandelenmarkten niet zo’n grote stijging laten zien. Analisten bieden daarom een andere verklaring voor de aanzienlijke stijging van de cryptoprijzen. Ze geven aan dat deze nieuwe bankencrisis aantoont dat het huidige financiële systeem een groot probleem heeft. Wereldwijde centrale banken moeten telkens weer ingrijpen om banken te redden. Dit is schadelijk voor de economie en Bitcoin zou mogelijk een oplossing kunnen bieden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.