Waarom stijgt de Bitcoin-waarde plotseling met 10 procent?

Op donderdag 16 februari schoot de waarde van Bitcoin opeens omhoog naar $24.800, het hoogste punt in meer dan zes maanden. Bovendien markeerde de stijging van $1.820 op één dag de grootste groene dag voor Bitcoin sinds 9 september, toen de Bitcoin-waarde met $2.047 omhoog schoot.

De oorzaak van de stijging

Voor velen is het lastig om de stijging van Bitcoin te begrijpen. De Amerikaanse dollar vertoont namelijk ook een stijgende trend, wat meestal geen goed nieuws is voor Bitcoin. Daarnaast blijft inflatie momenteel hardnekkiger dan verwacht, waardoor de rente van de Amerikaanse centrale bank wellicht langer op een relatief hoog niveau moet blijven.

Gegevens van on-chain analyses suggereren dat de recente stijging in de Bitcoin-waarde te maken heeft met een mysterieus fonds dat op 10 februari geld in de markt injecteerde. Volgens Loononchain’s gegevens stroomde in de afgelopen dagen $1,6 miljard aan institutioneel kapitaal de sector binnen.

Het merendeel van deze fondsen ging aanvankelijk naar USD Coin (USDC), de stabiele munt van Circle. Vervolgens werden deze stablecoins weggehaald bij Circle en verplaatst naar verschillende handelsplatforms. Daar werden ze waarschijnlijk omgewisseld in Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Death Cross op de wekelijkse grafiek

Opvallend is dat Bitcoin deze opwaartse beweging doormaakt terwijl er op de wekelijkse grafiek sprake is van een Death Cross. In technische analyse wordt gesproken van een Death Cross wanneer het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde neerwaarts kruist. Veel analisten houden dit soort patronen nauwlettend in de gaten en passen hun handelsstrategieën dienovereenkomstig aan.

“We bevinden ons nog steeds onder de 200 WMA van 25k. #Bitcoin die onder de 200 WMA handelt, is een anomalie.” – Samson Mow (@Excellion) 15 februari 2023

Normaal gesproken is een Death Cross op de grafiek een zorgwekkend signaal, maar tot nu toe heeft Bitcoin er juist positieve effecten van ondervonden. Het kan zijn dat de negatieve impact van dit gevaarlijke kruispunt nog moet komen, maar voorlopig lijkt het erop dat we de gevolgen ervan kunnen vermijden. Samson Mow, een bekende Bitcoin-ondernemer, blijft, gezien zijn bovenstaande tweet, optimistisch over de koers van Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.