Waarom vertoont de cryptomarkt vandaag een daling?

Vandaag ondervindt de wereld van cryptocurrency een nieuwe waardedaling. Hoewel sommige experts dachten dat Bitcoin op het punt stond om een nieuwe stijgende markt te bevestigen, wordt de cryptomarkt geconfronteerd met een neergang als gevolg van onzekerheid over regelgeving en tekenen van een verslechterende wereldwijde economische situatie.

Moeilijke tijden voor Bitcoin en Ethereum

Op 20 april daalde de prijs van Bitcoin naar het laagste niveau in 7 dagen, namelijk $28.400, omdat het cruciale niveau van $30.000 niet kon worden vastgehouden. Dit baart sommige handelaren zorgen dat verdere correcties de dieptepunten van de berenmarkt opnieuw zouden kunnen benaderen.

Vergelijkbare zorgen gelden voor Ethereum, dat na de Shapella-upgrade het niveau van $2.100 overschreed en een hoogtepunt van 11 maanden bereikte. Echter, op 20 april daalde het naar het laagste niveau in 7 dagen, namelijk $1.930, ondanks het succes van de upgrade.

Bezorgdheid over strenge regelgeving

Op 18 april verscheen Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, voor het Amerikaanse Huiscomité voor Financiële Diensten tijdens een toezichthoudende hoorzitting. Deze gebeurtenis zorgde waarschijnlijk voor nervositeit onder crypto-handelaren.

Tijdens de hoorzitting ontweek Gensler herhaaldelijk een definitief antwoord op de vraag of Ethereum beschouwd moet worden als een grondstof of effect, ondanks aandringen van commissieleden om duidelijkheid te verschaffen.

Verder spande de SEC op 17 april een rechtszaak aan tegen de cryptocurrency-beurs Bittrex. De aanklacht stelt dat Bittrex een niet-geregistreerde nationale effectenbeurs exploiteerde.

Bovendien heeft het Europees Parlement vandaag de MiCa-wetgeving goedgekeurd. Deze reeks wetten is bedoeld om de cryptomarkt te reguleren, en het betreft de eerste Europese wetgeving met betrekking tot cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Het doel van deze wetten is om het gebruik van crypto’s voor illegale activiteiten zoals witwassen en fraude te beperken.

Strengere regelgeving kan een negatieve invloed hebben op cryptokoersen, aangezien het de toegankelijkheid en het gebruik van digitale valuta kan belemmeren. Dit kan leiden tot een daling van de vraag en de prijzen. Bovendien kunnen strikte regels extra kosten en administratieve lasten met zich meebrengen voor zowel bedrijven als investeerders, wat innovatie kan belemmeren en sommige deelnemers uit de markt kan duwen, wat uiteindelijk een negatieve impact op de koersen kan hebben.

Economische onzekerheid en mogelijke renteverhoging

Een andere belangrijke factor die druk uitoefent op de cryptomarkt, is de bezorgdheid over een mogelijke bankencrisis en de vastberadenheid van de Federal Reserve om inflatie te beheersen door renteverhogingen door te voeren. Voorzitter Powell en de Fed blijven benadrukken dat het doel is om de inflatie terug te brengen tot 2%. Tijdens een persconferentie op 28 maart herhaalde Powell:

“We blijven ons inzetten om de inflatie terug te brengen tot ons doel van 2 procent en om de inflatieverwachtingen op lange termijn stevig verankerd te houden. Het verminderen van inflatie vereist waarschijnlijk een periode van groei onder de trend en enige versoepeling van de arbeidsmarkt. Het herstellen van prijsstabiliteit is essentieel om de weg vrij te maken voor het bereiken van maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen op de lange termijn.”

Analisten en beleggers zijn grotendeels van mening dat de rentetarieven naar verwachting zullen blijven stijgen tijdens de volgende vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC), gepland op 3 mei 2023.

Deze datum is ook van groot belang voor crypto-investeerders, aangezien de sector nog steeds sterk gecorreleerd is met de wereldwijde aandelenmarkten.

Tot slot zijn er zorgen dat grote banken voorspellen dat de VS in 2023 te maken krijgen met een scherpe recessie, wat waarschijnlijk de prijzen van risicovolle activa zoals cryptocurrencies onder druk zal zetten.

De analyse van U.S. Bank toont aan dat het beleggerssentiment ten opzichte van de huidige economische situatie laag blijft en een neerwaartse trend vertoont.

Kortom, de cryptomarkt heeft het recentelijk moeilijk gehad en dit negatieve sentiment zou kunnen aanhouden als gevolg van de verslechterende wereldwijde economische situatie. Niettemin heeft Bitcoin in het verleden vaak voor positieve verrassingen gezorgd, dus wie weet.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.