Warren Buffet maakte een grote vergissing met Bitcoin

Warren Buffet wordt beschouwd als een legendarische figuur op Wall Street, maar zelfs ervaren investeerders maken fouten. Enige tijd geleden omschreef de beleggingsicoon Bitcoin als “rattengif in het kwadraat”, en volgens Yashu Gola van Cointelegraph was dit een enorme misstap. Gola berekende dat deze opmerking van Buffet resulteerde in een gemiste winst van maar liefst 320.000 procent.

Een Portfolio met Rattengif presteert beter

Yashu Gola is niet de enige die het oneens is met Buffet als het om Bitcoin gaat. Ook Alpa Zeta heeft berekeningen gemaakt en is tot een vergelijkbare conclusie gekomen. Sinds 2014 heeft een portfolio met slechts 2,5 procent Bitcoin volgens hem 20 procent betere resultaten behaald dan zonder Bitcoin, en dit zou bovendien het risicoprofiel verbeteren.

Het Rattengif Portfolio 🐀 Een portfolio met gelijke gewichten van Berkshire Hathaway, Microsoft, JP Morgan en BlackRock. Raad eens wat er gebeurt als we #bitcoin aan dit portfolio toevoegen? Meer volatiliteit? Grotere dalingen? Hoger risico? Laten we de cijfers bekijken. pic.twitter.com/dIXoSLJlqS— Alpha Zeta (@alphaazeta) 20 april 2023

Ondanks de aanzienlijke volatiliteit van Bitcoin, heeft de digitale valuta volgens Alpa Zeta een lage correlatie met de aandelen van Berkshire Hathaway, Microsoft, JP Morgan en BlackRock.

Tijdens de bearmarkt van 2021 tot 2023 had zelfs een kleine allocatie in Bitcoin volgens de berekeningen van Alpha Zeta een verlies van 10 procent kunnen voorkomen. Op basis hiervan concludeert de analist dat een bescheiden investering in Bitcoin een verstandige manier is voor serieuze investeerders om hun portefeuille te beschermen.

320.000 procent beter dan Berkshire Hathaway

Voorstanders van Bitcoin beschouwen deze digitale valuta vaak als een alternatief voor traditionele veilige havens zoals goud, voornamelijk vanwege de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Deze schaarste trekt steeds meer mensen naar Bitcoin als bescherming tegen de waardedaling van fiatgeld door inflatie.

Het aantal Bitcoin-adressen met een positieve balans is sinds 2009 gegroeid van 2.500 naar een enorme 45 miljoen in 2023, volgens gegevens van Glassnode.

Dit betekent overigens niet automatisch dat er 45 miljoen mensen met Bitcoin zijn. Het is namelijk mogelijk voor individuen om meerdere adressen op de blockchain te beheren.

“Mensen houden van loterijen,” zegt Warren Buffett over de cryptorage. “Het appelleert aan het gokinstinct. We hebben een explosie van gokken gezien.” pic.twitter.com/pjNEKdNgr1— Squawk Box (@SquawkCNBC) 12 april 2023

Ondanks deze groei en acceptatie blijft Buffet volhouden dat Bitcoin een speculatieve investering is en dat de digitale valuta geen intrinsieke waarde heeft.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.