Wat is er aan de hand met Wrapped Bitcoin?

Op Ethereum is het mogelijk om een synthetische variant van Bitcoin te maken door Bitcoin naar een specifiek adres op de Bitcoin blockchain te sturen. In ruil daarvoor ontvang je Wrapped Bitcoin op de Ethereum blockchain. De echte Bitcoin blijft vergrendeld totdat je de Wrapped Bitcoin weer terugstuurt.

Wat is er aan de hand?

Op dit moment is er een opmerkelijke situatie aan de gang, aangezien de koers van Wrapped Bitcoin (WBTC) de afgelopen week de directe verbinding met Bitcoin heeft verloren. Wat wellicht niet bekend is, is dat WBTC de 22e grootste cryptocurrency op de markt is met een marktkapitalisatie van 3,5 miljard dollar. Het concept achter deze tokens is om mensen in staat te stellen hun Bitcoin te gebruiken binnen het DeFi-ecosysteem van Ethereum.

Dit stelt Bitcoin-houders in staat om diverse mogelijkheden te benutten zonder dat ze andere tokens hoeven aan te schaffen, wat soms een uitdaging kan zijn voor Bitcoin-houders, waaronder mezelf. WBTC speelt een belangrijke rol binnen de DeFi-wereld. Dat blijkt ook uit het feit dat er in de afgelopen 24 uur voor 88 miljoen dollar aan WBTC is verhandeld.

Echter, afgelopen week heeft WBTC de verbinding met Bitcoin verbroken. Sinds de gebeurtenissen rondom FTX in begin november, werd de token verhandeld met een korting ten opzichte van Bitcoin. Dit is niet wenselijk voor een token die normaal gesproken één-op-één gekoppeld is aan Bitcoin.

Open markt

In principe is het mogelijk om te allen tijde de WBTC-token in te wisselen voor Bitcoin. Desondanks blijft het een open markt, wat betekent dat de waarde van de token onder die van Bitcoin kan zakken. De liquiditeit van Bitcoin is immers groter dan die van deze token, waardoor er af en toe vreemde koersbewegingen kunnen optreden.

Er waren geruchten dat Alameda Research een belangrijke rol speelde bij WBTC. Hierdoor dachten sommigen dat de token niet werkelijk gedekt werd door Bitcoin-reserves. Volgens Kaiko Data klopt dit niet en zijn de reserves op de blockchain te verifiëren.

$WBTC wordt verhandeld met een korting van 0,5% ten opzichte van BTC. In onze recente Data Debrief bespreken we zorgen over verpakte activa, de korting op $stETH, de poging tot manipulatie van $CRV, activiteit op het gebied van derivaten, en nog veel meer! ⬇️

Overigens is BitGo verantwoordelijk voor het beheer van WBTC. Volgens Chen Fang, de COO van BitGo, zijn de geruchten over de dekking van WBTC “nepnieuws”. Het bedrijf zelf heeft nog geen reactie gegeven op deze kwestie. We hopen dat WBTC inderdaad volledig gedekt is, maar het is zorgwekkend dat we überhaupt aan de legitimiteit moeten twijfelen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.