Wat je moet weten over cryptovaluta en belastingen

Sinds dit jaar vragen federale belastingformulieren voor het eerst naar uw Bitcoin en andere cryptovaluta activiteiten. Hier is een blik op de implicaties voor uw inkomstenbelasting. Cryptovaluta is een digitale valuta, of een “digitale representatie van waarde”, zoals de IRS het uitdrukt. Je kan de cryptovaluta niet zien, niet in je hand houden of in uw portemonnee stoppen.

Cryptovaluta’s worden al meer dan een decennium gebruikt en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. In plaats van een bank te gebruiken om geld te creëren, over te maken en uit te wisselen, maakt cryptovaluta gebruik van een gedistribueerd, gecodeerd blockchain netwerk om transacties te verwerken. Geen enkele bank of overheidsinstantie heeft er controle over zoals bij traditionele valuta. Als je dit jaar cryptovaluta hebt gekocht, wat zijn dan de gevolgen voor het indienen van uw belastingen?

Een Cryptovaluta Primeur

Laten we er eerst voor zorgen dat we allemaal op dezelfde golflengte zitten als het gaat om dit nieuwe soort geld. Cryptovaluta eenheden worden munten genoemd, ook al is er geen fysieke munt. Je slaat munten op in een digitale portemonnee of in een uitwisselingsplatform. Grote aanbieders hiervan zijn Kraken, Jaxx, Biance en Coinbase. Bitcoin was de eerste cryptovaluta en het blijft de meest populaire, hoewel er onder andere Ethereum en Litecoin aan toegevoegd zijn. Cryptovaluta kan gebruikt worden om te betalen van goederen of diensten, om te investeren, of gewoon om geld uit te wisselen met iemand anders. De munten kunnen ook worden ingewisseld voor traditionele valuta. U kan hier terecht voor meer informatie hoe je Bitcoin kan kopen. Cryptovaluta transacties worden vastgelegd in een geanonimiseerde blockchain, die kan worden beschouwd als een gedigitaliseerd openbaar grootboek. Munten kunnen ook worden verhandeld via platforms zoals bitcoinprime.io.

Cryptovaluta staat nog steeds in zijn kinderschoenen, dus verwacht niet dat u het zult gebruiken voor online winkelen, hoewel sommige leveranciers het wel beginnen te accepteren. Het is behoorlijk populair onder online goksites, en je zou er zelfs een Ferarri mee kunnen kopen.

Recent zijn werkgevers er ook mee begonnen om werknemers te betalen in cryptovaluta; de dollarwaarde van de cryptovaluta op het moment van de transactie wordt behandeld als 1099 of W-2 inkomen. Het gebruik van crypto krediet is vaak zo eenvoudig als het scannen van een QR-code of het kopiëren en plakken van een lange identiteitskaart, maar wat er op de achtergrond gebeurt is veel meer betrokken dan uw typische banktransactie, aangezien de transactie moet worden geverifieerd door veel gedistribueerde servers, in plaats van een bank of wisselkantoor.

Cryptovaluta als eigendom

Als je cryptovaluta gebruikt, maar geen belasting betaalt over de bijbehorende transacties, dan ben je niet de enige. Je bent ook niet in overeenstemming met de regels van de IRS. Het agentschap kan u bestraffen, tenzij u een “redelijke reden” kunt aantonen.

IRS beschouwd cryptovaluta sinds 2019 als een eigendom. Belastingbetalers zijn verplicht om transacties met virtuele valuta in Amerikaanse dollars te rapporteren op hun belastingaangiftes, wat betekent dat ze hun reële marktwaarde op de transactiedatum moeten bepalen. U kunt de reële marktwaarde bepalen door de virtuele valuta om te zetten in Amerikaanse dollars of in een andere valuta die vervolgens kan worden omgezet in Amerikaanse dollars (dit is in de veronderstelling dat de wisselkoers van de valuta wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt).

Het spreekt voor zich dat u een serieuze en nauwkeurige boekhouding moet voeren als u van plan bent om cryptovaluta te gebruiken. Er zijn verschillende boekhoudkundige oplossingen ontworpen voor dit, Quickbooks kan prima werken (als een tijdelijke oplossing). U zou al vanaf het begin moeten beginnen met het bijhouden van een gedetailleerde administratie, aangezien het reconstrueren van een jarenlange transacties moeilijk of zelfs onmogelijk kan zijn.

Betekent dit dat u aangesproken zou kunnen worden voor transacties die kunnen teruggaan tot 2014? Het antwoord is ja. Vorig jaar stuurde de IRS brieven naar belastingsbetalers die betrokken waren bij cryptovaluta transacties, waarin hen werd gevraagd om gewijzigde aangiften in te dienen en belastingen terug te betalen. IRS heeft een nieuw formulier vrijgegeven voor het belastingjaar 2019. In Bijlage 1 staat nu de volgende zinsnede Deel I: Extra inkomsten: “Heeft u in 2019 een financiële rente in een virtuele valuta, verkocht, verzonden, geruild of anderszins ontvangen? “

Kapitaalgoederen en Cryptovaluta

Als u uw huis verkoopt omdat u verhuist of een aantal aandelen omdat u uw winst wilt nemen, worden deze eigendommen beschouwd als kapitaalgoederen. Het is vergelijkbaar met virtuele valuta. U betaalt dan belasting op meerwaarden hetzij kort (minder dan een jaar aangehouden, en belast als normaal inkomen) of op lange termijn op uw schema D. Deze worden berekend net als andere vermogenswinsten en -verliezen: U neemt uw kostenbasis (het bedrag dat u voor de valuta heeft betaald) en berekent hoeveel er sinds die datum is gestegen of gedaald. De meerwaarde percentages voor het belastingjaar 2019 kunnen nul, vijftien of twintig procent bedragen, afhankelijk van uw belastbaar inkomen.

Als u onroerend goed verkoopt als onderdeel van een handel of bedrijf, wordt het onroerend goed echter niet beschouwd als een vermogensbestanddeel en wordt het belast als een gewoon inkomen. Dit geldt ook voor de verkoop van virtuele valuta. De IRS kijkt naar het “karakter” van de winst of het verlies dat u nastreeft, of waarom u verkoopt.

Cryptovaluta en TurboTax

TurboTax is de enige belasting voorbereidings website die u door het proces van het opnemen van een cryptovaluta verkoop begeleidt. Het doet dit grondig en met veel begeleiding. Dit fiscale onderwerp is echter niet inbegrepen in de Deluxe versie.

U vindt de cryptovaluta mini wizard onder investerings inkomsten. Er zijn vier situaties waarin u dit onderdeel moet invullen. Dit doet je als :

  • Als u een cryptovaluta hebt verkocht 
  • Als u een cryptovaluta naar een conventionele valuta zoals de Amerikaanse dollar hebt omgewisseld
  • Als u bent overgestapt van het ene type cryptovaluta naar een andere 
  • Als je cryptovaluta hebt gebruikt om producten of diensten te kopen

Cryptovaluta transacties worden soms gerapporteerd op het Formulier als 1099-K, Formulier 1099-B, 1099-OK of een fiscale verklaring die uw uitwisseling naar u toestuurt.

Uitwisselingen zijn niet vereist om deze formulieren te versturen, dus wees niet verbaasd als je er geen hebt vanaf 2019. Het is uw verantwoordelijkheid om uw transacties bij te houden. U kunt dit doen door uw bestelling- of handelsgeschiedenis te downloaden van de website van uw uitwisseling als een CSV-bestand. Als u een frequente handelaar bent, moet u dit op periodieke tijdstippen gedurende het jaar doen, omdat uw uitwisseling u bijvoorbeeld kan beperken tot drie maanden aan gegevens. U kunt de gegevens ook handmatig invoeren.

Met TurboTax kunt u CSV-bestanden downloaden van 8 cryptografische diensten: Bitcoin Tax, TokenTax, CoinTracker, ZenLedger, Robinhood, Coinbase, BitTaxer en CryptoTrader Tax. Je kan uw bestanden slepen of in het systeem bladeren.

Wanneer u uw gegevens handmatig invoert. TurboTax heeft een servicenaam nodig, een activanaam (zoals Bitcoin), de kosten basis, de aankoopdatum, de verkoopdatum en de verkoopopbrengst. Het kan zijn dat u contact moet opnemen met uw uitwisseling als de labels van uw CSV-bestanden niet exact overeenkomen met die in TurboTax. Op de site vindt u de velden die u voor elke transactie op één scherm moet invullen.

Nadat u deze gegevens hebt ingevoerd en op doorgaan hebt geklikt, verschijnt er een overzicht van de transactie. Je kan ofwel meerdere transacties toevoegen of doorgaan met de retourzending als u klaar bent. In een de laatste fase vind u een overzicht waar u kunt  zien of het een korte- of langetermijnwinst of -verlies betreft, en of de transactie op uw belastingaangifte wordt vermeld.

Professionele hulp nodig?

Was 2019 het eerste jaar dat je uw “belastbare gebeurtenissen” in cryptovaluta meemaakte, dan kan je al uw activiteiten rapporteren met behulp van TurboTax. De IRS beschouwt belastbare gebeurtenissen als:

  • Virtuele valuta converteren naar een andere valuta
  • Handelen in cryptovaluta met een andere cryptovaluta
  • Aankoop van goederen en diensten met virtuele valuta
  • Inkomen ontvangen in cryptovaluta

U kunt een virtuele valuta als cadeau schenken, overmaken tussen portemonnees of uitwisselingen, en kopen met Amerikaanse dollars zonder een belastbare situatie te creëren. Maar als u veel belastbare gebeurtenissen onder uw hoede heeft of een inhaalslag moet maken ten opzichte van de afgelopen jaren, moet u misschien een professional raadplegen, bij voorkeur een CPA die gespecialiseerd is in fiscale kwesties met betrekking tot virtuele valuta.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.