Wat veroorzaakte de stijging van de Bitcoin-prijs?

Na wekenlang een zeer stabiele koers te hebben gehad, vond er gisteravond plotseling een verandering plaats in de prijs van Bitcoin. Voor het eerst in drie weken is de prijs boven de 20 duizend dollar gestegen, en het lijkt erop dat dit niet het einde is van de opwaartse trend. Maar wat ligt er ten grondslag aan deze plotselinge opleving?

De factoren achter de koersstijging

De voornaamste oorzaak van de stijging van de Bitcoin-prijs lijkt te maken te hebben met de verzwakte Dollar Index (DXY). Zodra deze index terrein begon te verliezen, volgde direct daarna een stijging in de Bitcoin-prijs. Binnen twee uur tijd daalde de index van 112.072 naar 110.846 punten.

In reactie hierop steeg de Bitcoin-koers juist van 19.300 dollar naar 20.400 dollar. Deze omgekeerde correlatie is overigens geen nieuw verschijnsel. Al geruime tijd zien we dat Bitcoin en de dollarindex tegengesteld reageren. Hoewel de correlatie in de afgelopen weken is afgenomen, kan de beweging van gisteren duiden op een hernieuwde correlatie.

De toekomstige winsten van Bitcoin lijken dus af te hangen van de zwakte van de Amerikaanse dollar. Dit op zijn beurt hangt af van de stappen die de Federal Reserve zal nemen.

Morgen wordt het ‘Bruto Binnenlands Product-rapport’ gepubliceerd in de Verenigde Staten. Veel investeerders zullen proberen hieruit af te leiden welk toekomstig beleid de Federal Reserve zal voeren. Momenteel wordt verwacht dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,4% is gegroeid, wat zou betekenen dat renteverhogingen op dit moment niet al te nadelig zouden zijn voor de economie.

Dit zou kunnen resulteren in verdere renteverhogingen door de Fed. Aan de andere kant kan een verzwakkende economie juist een indicatie zijn dat de Fed binnenkort moet afzien van haar agressieve plannen om de rente te verhogen. De komende weken beloven dus spannend te worden voor Bitcoin en de Amerikaanse aandelenmarkt.

Andere reden voor Bitcoin-prijsstijging volgens Arthur Hayes

Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMEX, heeft een andere verklaring gevonden voor de stijgende Bitcoin-koers en de dalende Dollar Index. Hayes beweert dat het Amerikaanse ministerie van Financiën overweegt de markt te voorzien van meer korte termijn ‘treasury bills’ (schatkistpapier) om een tekort op te vangen.

Volgens Hayes zou dit een positief teken zijn voor zowel de aandelen- als de cryptomarkt, en dit is de reden achter de stijgende koersen. Om precies te begrijpen waarom dit het geval is, raden we je aan het Twitter-draadje van Arthur Hayes te lezen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.