Welke cryptocurrencies zijn interessant om te kopen in 2023?

Bij Newsbit ontvangen we dagelijks de vraag: “Welke cryptocurrencies zijn het overwegen waard om te kopen in 2023?” Hoewel we geen direct financieel advies kunnen geven, kunnen we wel de huidige marktsituatie analyseren en enkele mogelijke scenario’s schetsen voor de rest van het jaar. Het nieuwe jaar is veelbelovend begonnen voor de financiële markten. Bitcoin is het jaar 2023 gestart met een stijging van ongeveer 40 procent en ook andere cryptocurrencies presteren tot nu toe goed.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen risico’s zijn die de ontwikkelingen voor de rest van het jaar kunnen beïnvloeden. Laten we eens kijken naar deze mogelijke bedreigingen. Hoewel het niet populair is om te zeggen, zijn er momenten in de financiële wereld waar geduld en afwachten nodig zijn. Is dit zo’n moment?

Welke cryptocurrencies zijn de moeite waard om te overwegen in deze spannende periode?

Het afgelopen jaar stond ongetwijfeld in het teken van sterk stijgende inflatie wereldwijd, gevolgd door renteverhogingen door centrale banken. Tussen maart 2022 en vandaag (februari 2023) heeft de Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, de rente snel verhoogd met 4,50 procent.

Deze renteverhogingen hebben aanzienlijke invloed gehad op de koersen van financiële activa en hebben bijgedragen aan de matige prestaties van het afgelopen jaar. Nu lijkt de financiële sector echter meer vertrouwen te hebben en beginnen activa uit verschillende sectoren positieve resultaten te tonen.

De grote vraag is of de volledige impact van de renteverhogingen door de Federal Reserve al zichtbaar is. Naar mijn mening is dat nog niet het geval. Een economie kan niet plotseling gewend zijn aan bijna nul procent rente gedurende tien jaar, om vervolgens abrupt te stijgen naar de huidige range van 4,50 tot 4,75 procent.

Mensen, bedrijven en overheden hebben zich aangepast aan de lage rentestanden. Nu die niet langer gelden, zullen zij in de loop van de tijd moeten herfinancieren tegen de nu hogere rentetarieven. Het is zeer waarschijnlijk dat dit problemen kan veroorzaken voor individuen, bedrijven en zelfs overheden die afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar.

Er is een aanzienlijke kans dat de economie deze relatief hoge rente niet kan weerstaan en dat we in een recessie belanden. Financiële activa reageren doorgaans niet positief op recessies. Voor Bitcoin zou dit ook de eerste wereldwijde recessie in zijn geschiedenis zijn, waardoor we daar weinig over kunnen zeggen.

Het kopen van cryptocurrencies tijdens een recessie

Als er in de tweede helft van 2023 plotseling een recessie optreedt, kan het verstandig zijn om op dit moment even geen cryptocurrencies te kopen. Als je specifieke projecten in gedachten hebt, kan het lonen om wat liquide middelen (euro’s) beschikbaar te hebben om tegen lagere koersen in te stappen. Uiteraard kunnen we zulke dingen nooit met zekerheid voorspellen.

Persoonlijk investeer ik momenteel bijvoorbeeld 50 procent van mijn beschikbare middelen in Bitcoin en andere financiële activa waarin ik op de lange termijn geloof. De overige 50 procent houd ik in fiatgeld, wachtend op mogelijke dieptepunten. Als er geen recessie komt, heb ik pech en had ik meer cryptocurrencies moeten kopen.

Als er wel een recessie komt, kan ik profiteren met mijn ‘droge kruit’. Investeren is altijd gebaseerd op kansberekening. Er is geen zekerheid en niemand heeft alle antwoorden. Er zijn bijvoorbeeld genoeg redenen om te denken dat er geen recessie zal plaatsvinden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de laagste werkloosheid sinds 1969 in de Verenigde Staten? Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve is de werkloosheid in Amerika momenteel historisch laag, namelijk 3,4 procent. Bovendien hebben werkgevers in de VS in januari meer dan 500.000 banen toegevoegd, veel meer dan verwacht.

Ook de inflatie neemt langzaam af richting het gewenste niveau van 2,0 procent door de centrale bank. Hoewel we nog niet op dat niveau zijn, gaat het de goede kant op. Het is mogelijk dat de Federal Reserve erin slaagt om een ‘zachte landing’ te bewerkstelligen. Een zachte landing betekent dat ze inflatie bestrijden met een hogere rente, zonder dat dit tot een recessie leidt.

Onduidelijkheid overheerst

Al met al heerst er momenteel veel onduidelijkheid op de financiële markten. Er zijn aanwijzingen voor een mogelijke recessie in het derde of vierde kwartaal van 2023, maar tegelijkertijd zijn er positieve factoren zoals de sterke arbeidsmarkt en dalende inflatie. Het antwoord op de vraag of je nu cryptocurrencies moet kopen, is dus niet eenvoudig te geven.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.