Zero-knowledge proofs worden geïntroduceerd op het Bitcoin-netwerk

Binnenkort kunnen gebruikers van Bitcoin (BTC) gebruikmaken van zero-knowledge proofs (ZK-proofs). Deze technologie is ontwikkeld om het verificatieproces van individuele blokken en de gehele blockchain van Bitcoin te versnellen.

Verifiëren van status zonder het downloaden van de blockchain

ZeroSync Association, een non-profitorganisatie gevestigd in Zwitserland, werkt aan een tool waarmee Bitcoin-gebruikers de status van het netwerk kunnen verifiëren zonder de blockchain te downloaden of te vertrouwen op een derde partij voor verificatie.

ZeroSync is opgericht om open-source software te ontwikkelen en te onderhouden die compacte ZK-proofs mogelijk maakt op de Bitcoin-blockchain. Deze groep maakt gebruik van gepatenteerde Zero-Knowledge Scalable Transparent Argument of Knowledge (zk-STARK) bewijzen van StarkWare om ZK-bewijzen voor het Bitcoin-netwerk te genereren.

Deze tool belooft het verificatieproces van de Bitcoin-blockchain te verbeteren. Momenteel moeten node-operators aanzienlijke hoeveelheden gegevens downloaden om de status van het Bitcoin-netwerk te synchroniseren.

ZeroSync maakt gebruik van ZK-proofs om geldig bewijs te genereren en daardoor vrijwel direct de recentste status van de blockchain te verifiëren.

ZK-proofs hebben al een grote impact gehad op het Ethereum-ecosysteem. Verschillende proof-methoden ondersteunen diverse layer-2-schaalplatforms, zoals Polygon, Arbitrum, Optimism en StarkNet.

Een aankondiging van de ZeroSync Association benadrukt de potentie van ZK-proofs voor schaalbaarheid en privacy binnen blockchains. Hiermee kunnen bewijzen van bijna vaste grootte worden gegenereerd om complexe berekeningen te verifiëren.

Dit project is baanbrekend in het toepassen van ZK-proofs op het Bitcoin-netwerk. De organisatie beschouwt de eenvoud van Bitcoin en het Unspent Transaction Output (UTXO)-model als unieke aspecten die recursieve bewijzen mogelijk maken.

Geautomatiseerde software

Volgens ZeroSync vereisen de ZK-Proof-tools geen wijzigingen in de consensus of extra vertrouwensveronderstellingen voor het Bitcoin-netwerk en zijn gebruikers. De organisatie ontwikkelt een softwareontwikkelingskit waarmee ontwikkelaars op maat gemaakte validiteitsbewijzen kunnen genereren voor specifieke toepassingen, zonder diepgaande domeinkennis.

ZeroSync werkt aan een client voor snelle initiële blokdownloads en de implementatie van volledige Bitcoin-consensusbewijzen. Deze client maakt het mogelijk om een volledig knooppunt te synchroniseren zonder wijzigingen in de Bitcoin-kerncode.

De programmeertaal Cairo, ontwikkeld door StarkWare, wordt gebruikt door ZeroSync om STARK-bewijsbare programma’s voor berekeningen te creëren.

Op dit moment is de tool van ZeroSync nog in de prototypefase. Het is al mogelijk om de geldigheid van individuele veronderstelde geldige blokken te bewijzen, die alle Bitcoin-regels verifiëren, behalve de scripts. Het team heeft ook een werkende demoverifier in de browser voor STARK-bewijzen van Bitcoin-blokken.

De financiering van de ZeroSync Association begon met bijdragen van Geometry en StarkWare. Momenteel werkt de organisatie aan het oprichten van een non-profitorganisatie om voortdurende ontwikkeling en onderhoud te ondersteunen binnen de Bitcoin-gemeenschap.

Eli Ben-Sasson, mede-oprichter van StarkWare en mede-uitvinder van zk-STARKS, vat de impact van de aankomende ZK-proofs op het Bitcoin-ecosysteem samen:

Na jaren van frustratie door trage synchronisatie, kunnen gebruikers veel sneller en met minder rekenkracht synchroniseren met het netwerk. Dit vertegenwoordigt een technologische sprong vergelijkbaar met de overgang van traag inbelinternet naar razendsnel breedband.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.