‘Zimbabwaanse centrale bank lanceert digitale munt gedekt door goud’

De Reserve Bank of Zimbabwe is van plan om een digitale valuta te introduceren die wordt ondersteund door goud en wettig betaalmiddel zal zijn. Dit initiatief heeft tot doel om de nationale valuta te stabiliseren. In Zimbabwe verliest de lokale munt voortdurend waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, en de nieuwe goudgedekte digitale munt wordt geïntroduceerd om dit probleem aan te pakken.

Hoe het werkt?

Volgens berichten in de lokale krant The Sunday Mail is het idee om inwoners van Zimbabwe de mogelijkheid te bieden om kleine hoeveelheden Zimbabwaanse dollars in te wisselen voor digitale tokens die worden gedekt door goud.

John Mangudya, de gouverneur van de Reserve Bank of Zimbabwe, legt uit dat dit plan tot doel heeft om iedereen in het land een kans te geven. Officieel heeft de Zimbabwaanse dollar een wisselkoers van 1.001 ZWL ten opzichte van 1 Amerikaanse dollar.

Echter, op de zwarte markt geldt een heel andere wisselkoers, waarbij men 1.750 ZWL moet betalen voor 1 Amerikaanse dollar. In maart 2023 bereikte de jaarlijkse inflatie het laagste punt in een jaar, met een percentage van 87,6 procent.

Inflatie blijft een aanhoudend probleem in Zimbabwe, een land dat vaak wordt geteisterd door enorme inflatie. Het invoeren van een goudgedekte digitale munt heeft als doel deze situatie te verbeteren en meer stabiliteit te bieden.

Eigen geld door bedrijven uitgegeven

Het disfunctioneren van de munteenheid in Zimbabwe heeft zelfs geleid tot situaties waarin bedrijven hun eigen “valuta” lijken te creëren. Deze valuta wordt vaak met de hand op kleine stukjes papier geschreven, en klanten kunnen deze gebruiken voor toekomstige aankopen. Dit werd gemeld door de Wall Street Journal in maart.

Zimbabwe heeft al meer dan 10 jaar te maken met volatiliteit en inflatie in hun fiatvaluta. In 2009 stapte het land over op de Amerikaanse dollar na een periode van hyperinflatie, maar in 2019 werd de Zimbabwaanse dollar opnieuw ingevoerd.

Deze herintroductie was nodig om de kwakkelende economie van het land te ondersteunen. Vorig jaar besloot de overheid echter om opnieuw de Amerikaanse dollar te gebruiken om de inflatie onder controle te krijgen.

Zimbabwe zou mogelijk ook kunnen profiteren van de introductie van Bitcoin, niet alleen als betaalmiddel, maar ook als een vorm van spaarmiddel of om de nationale digitale valuta gedeeltelijk te ondersteunen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.