Zwitserse Nationale Bank ondersteunt acquisitie van Credit Suisse door UBS

De beslissing is genomen, want het geplaagde Credit Suisse wordt overgenomen door UBS. Deze overname kon plaatsvinden dankzij de assistentie van de Zwitserse autoriteiten. De overname van Credit Suisse door UBS wordt gezien als een oplossing om de financiële stabiliteit van de Zwitserse economie te waarborgen in deze uitzonderlijke situatie, aldus de Zwitserse Nationale Bank.

UBS zal in totaal 3 miljard Zwitserse frank betalen, wat ongeveer neerkomt op 3,25 miljard dollar. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de marktwaarde waarmee Credit Suisse de afgelopen vrijdag eindigde. De aandeelhouders van Credit Suisse zullen met name de negatieve gevolgen van deze deal ondervinden, omdat zij slechts 1 UBS-aandeel zullen ontvangen voor iedere 22,5 aandelen in Credit Suisse die zij bezaten.

Bovendien is er geen goedkeuring van de aandeelhouders vereist voor deze deal, aangezien de Zwitserse overheid tijdens het weekend de wetgeving heeft aangepast. Hierdoor kan de deal direct doorgaan en hoeft er op maandag geen chaos te ontstaan.

Credit Suisse kampte al geruime tijd met problemen. In 2022 leed de bank zijn grootste verlies sinds de financiële crisis van 2008. Het vertrouwen in de bank stortte vorige week volledig in nadat Credit Suisse bevestigde dat er aanzienlijke zwakheden waren in zijn financiële situatie.

Met de overname van Credit Suisse door UBS verdwijnt een bank die al 167 jaar een prominente rol speelde. Hoewel de aandelen van de bank vorige week al met 25 procent daalden, zullen ze op maandag niet langer verhandelbaar zijn. De problemen bij de bank benadrukken dat geen enkele financiële instelling volledig veilig is.

Zelfs een bank met een geschiedenis van 167 jaar blijkt niet immuun te zijn voor problemen. In dat opzicht kan het einde van Credit Suisse worden gezien als een indicatie voor de waarde van Bitcoin, dat in feite fungeert als een alternatieve decentrale spaarbank.

Hoewel Bitcoin als betaalmiddel nog terrein moet winnen, is Bitcoin als spaarmiddel momenteel al effectief. Als je jouw Bitcoin in een eigen portemonnee bewaart, hoef je je geen zorgen te maken over instortende banken en andere financiële problemen. Alleen de koers van Bitcoin kan soms volatiel zijn en mogelijk enige stress veroorzaken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.