De visie van de Oekraïense centrale bank op crypto valt te vergelijken met een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant wordt erkend dat het de macro-economische stabiliteit kan bedreigen, maar aan de andere kant biedt het veelbelovende kansen voor verbeterde betalingssystemen.
Voorlopig overheerst een kritische houding
De Oekraïense centrale bank erkent zowel positieve als negatieve aspecten van digitale activa, maar over het algemeen heerst er momenteel een meer sceptische benadering van crypto vanwege de financiële en economische uitdagingen als gevolg van de invasie, volgens het persbureau van de NBU.
In april 2022 verbood de NBU het kopen van cryptocurrency zoals Bitcoin met de nationale munt, de hryvnia (UAH), en stond alleen aankopen via buitenlandse valuta rekeningen toe. Daarnaast werd er een maandelijkse limiet ingesteld voor het aankopen van meer dan 100.000 UAH ($3.300) aan crypto per maand voor inwoners van Oekraïne. Deze beperkingen gelden ook voor grensoverschrijdende peer-to-peer transacties.
De tijdelijke administratieve restricties met betrekking tot cryptotransacties in Oekraïne zijn noodzakelijk maar zullen geleidelijk worden versoepeld naarmate de economie en financiële markt van het land zich herstellen, volgens een woordvoerder van de NBU op 9 maart, zoals gemeld door Cointelegraph.
Bedreiging voor monetaire onafhankelijkheid
De Nationale Bank van Oekraïne waarschuwt voor het risico van het vervangen van de nationale valuta en het ontstaan van parallelle geldstromen, vooral tijdens oorlogstijden, wat de monetaire onafhankelijkheid van het land kan ondermijnen. De woordvoerder van de NBU voegt hieraan toe:
“Om dergelijke risico’s te minimaliseren, met name tijdens grootschalige oorlogen, zal de Nationale Bank een krachtig standpunt innemen om beperkingen op het gebruik van de hryvnia als enige wettige betaalmiddel in Oekraïne te handhaven.”
Hoewel de Oekraïense centrale bank tijdens de oorlog voorzichtig blijft ten aanzien van crypto, blijft ze optimistisch over de technologische innovaties die gepaard gaan met digitale activa, waaronder verbeterde toegang tot financiële diensten, concurrentie in betalingsdiensten, aantrekken van investeringen, crypto-donaties en andere voordelen.
Voorlopig wordt er, vooral gezien de bijzondere omstandigheden, gekozen om het gebruik van Bitcoin en andere crypto’s zoals Ethereum in Oekraïne te beperken. Op deze manier behoudt de centrale bank enige controle over het financiële systeem, wat van cruciaal belang kan zijn in deze periode.