Mark Yusko, de manager van een hedgefonds, beweert dat het slechts een kwestie van tijd is voordat centrale banken wereldwijd Bitcoin officieel zullen erkennen als een activum dat ze als reserve aanhouden.
Bitcoin als waardeopslag voor reserves
Tijdens een recent interview met Stansberry Research verklaarde Yusko dat centrale banken in de loop der tijd flexibeler zijn geworden in hun keuze van activa voor hun reserves. Hij merkte op:
Vroeger hielden centrale banken alleen goud aan als reserve. Later werden dat goud en dollars, gevolgd door yen en euro’s. Nu voegen ze ook wat renminbi toe, en uiteindelijk zal ook Bitcoin deel uitmaken van hun reserve. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat Bitcoin zelfs goud zal overtreffen.
Yusko gelooft dat dit scenario zich zal voltrekken omdat de Amerikaanse dollar niet langer robuust genoeg is om de schuldenlast van de Verenigde Staten te dragen. Hij stelt dat de enige uitweg voor een rijk is om voortdurend geld bij te drukken, aangezien belastingen ontoereikend zijn. Hij voegt eraan toe dat dit de reden is waarom de waarde van de dollar na verloop van tijd zal blijven afnemen, en noemt de USD zelfs “toiletpapier.”
Yusko gaf echter aan dat de officiële opname van Bitcoin in de lijst van reserveactiva van centrale banken niet snel zal plaatsvinden. Hij schat dat het mogelijk 20 jaar kan duren voordat deze instellingen hun reserves zullen diversifiëren.
“Ik schat dat het ongeveer 10 tot 20 jaar zal duren voordat centrale banken wereldwijd beseffen dat ze goud, Bitcoin en enkele andere belangrijke valuta in hun bezit moeten hebben om als levensvatbare centrale bank te kunnen functioneren,” aldus Yusko.
Rol van centrale banken en cryptocurrency
Hoewel centrale banken doorgaans terughoudend zijn ten opzichte van cryptocurrencies, zijn sommige instellingen momenteel bezig met de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s). Inmiddels hebben minstens 11 landen, waaronder Nigeria, Jamaica en diverse Oost-Caribische landen, CBDC’s gelanceerd. Andere landen, zoals China, Singapore, Thailand, Zuid-Korea en Ghana, bevinden zich in verschillende stadia van proeven en testen.
In tegenstelling tot deze landen heeft El Salvador Bitcoin officieel erkend als wettig betaalmiddel. Opmerkelijk is dat president Nayib Bukele onlangs aankondigde dat de regering vanaf 18 november dagelijks Bitcoin zou gaan kopen, ongeacht de huidige marktomstandigheden.
Desondanks blijft er een positief sentiment heersen in de cryptosector. Volgens Bloomberg-analist McGlone kan de Bitcoin-prijs de $100.000 bereiken zodra de huidige wereldwijde economische neergang voorbij is.