Vanwege een storing in het systeem van pinautomaten konden klanten bij bepaalde supermarkten en winkels alleen contant betalen. Betalen met een pinpas was op meerdere plekken niet mogelijk. De precieze reden voor de storing is nog niet vastgesteld. Voorstanders van Bitcoin zien dit met genoegen aan. Volgens hen zou dit probleem vermeden zijn als Bitcoin als betaalmiddel was gebruikt.
Klachten en lange wachtrijen
Op dinsdagmiddag ontving de website Allestoringen.nl duizenden klachten van klanten die moeite hadden met betalen bij kassa’s. Op Twitter verspreidden zich foto’s van lange rijen bij diverse supermarkten. De getroffen supermarkten schrijven de problemen toe aan een “externe storing”. Een woordvoerder meldt dat de meeste supermarkten inmiddels weer pinbetalingen accepteren.
Bij verschillende winkels hangen aankondigingen over de pinstoring, waarbij staat dat klanten nog wel met contant geld kunnen betalen. Niet alleen supermarkten, maar ook de winkelketen Blokker heeft last van de pinproblemen. Een woordvoerder geeft aan dat alle winkels op de hoogte zijn gesteld van de storing, maar dat het probleem niet intern kan worden opgelost omdat het bij een extern bedrijf ligt. Hoe lang de storing zal aanhouden, is nog onbekend. De woordvoerder hoopt op een snelle oplossing.
Oorzaak lijkt niet bij banken of betaalinstellingen te liggen
Volgens Betaalvereniging Nederland lijkt het probleem niet te ontstaan bij banken, betaalinstellingen of transactieverwerkers, aangezien er momenteel geen meldingen van storingen zijn. Toch kan de storing zich elders in de keten voordoen. Een mogelijke oorzaak kan bij een telecomprovider liggen, waar winkels afhankelijk van zijn voor hun pinapparatuur.
Bitcoin als alternatief betaalmiddel
In het geval van Bitcoin als betaalmiddel zou deze situatie mogelijk anders zijn geweest. Bitcoin is een gedecentraliseerde cryptocurrency, wat inhoudt dat transacties niet afhankelijk zijn van één enkele partij, zoals banken of betalingsverwerkers. Hierdoor zouden storingen zoals deze waarschijnlijk minder impact hebben op het betalingsverkeer. Wel is het belangrijk op te merken dat cryptocurrencies zoals Bitcoin kwetsbaar kunnen zijn voor netwerkcongestie, wat de snelheid en kosten van transacties kan beïnvloeden.