El Salvador, het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen, laat zich niet ontmoedigen door de huidige uitdagingen in de branche. President Nayib Bukele heeft aangekondigd dat het land vanaf nu elke dag één Bitcoin zal kopen.
We gaan vanaf morgen elke dag één #Bitcoin kopen. — Nayib Bukele (@nayibbukele) 17 november 2022
El Salvador bevindt zich in een financieel nadelige positie
El Salvador heeft het afgelopen jaar aanzienlijke verliezen geleden door de aankopen. De 2.381 Bitcoins die tot nu toe zijn gekocht, zijn gemiddeld aangeschaft voor $43.357 per stuk. In totaal heeft het land $103,23 miljoen uitgegeven aan Bitcoin-investeringen. De huidige waarde van deze Bitcoins bedraagt ongeveer $39,4 miljoen.
Vanaf vandaag komt daar dus dagelijks één Bitcoin bij. President Nayib Bukele hoopt daarmee de gemiddelde aankoopprijs te verlagen en het vertrouwen in de toekomst van Bitcoin te benadrukken. Hiermee sluit Bukele zich aan bij de groep HODLers die regelmatig Bitcoin blijven kopen, ongeacht de koers.
Niet alles verloopt vlekkeloos
Desondanks verloopt de adoptie van Bitcoin in El Salvador nog niet zonder problemen. Bitcoin-journalist Joe Nakamoto heeft deze week geprobeerd met Bitcoin te betalen, maar dat verliep niet soepel. Bij een poging om via het Lightning Network een fooi aan de ober te geven, bleek het uiteindelijk om een QR-code voor een reguliere Bitcoin-transactie te gaan.
Gisteren geluncht bij El Navegante 🍲 🇸🇻 GROOT bord: #Bitcoin hier geaccepteerd ⚡️ De ober draagt een @Strike T-shirt, de chef-kok heeft een Strike-pet op (serieus). Probeerde de rekening te betalen. Ober zoekt 15 minuten naar een betaalterminal. Hij vraagt zijn buurman om Chivo op te starten zodat ik kan betalen 🤦♂️ pic.twitter.com/9HaHG8qclQ — Joe Nakamoto (@JoeNakamoto) 14 november 2022
Dit resulteerde in 10.000 satoshi aan transactiekosten voor Joe Nakamoto, wat uiteraard niet de bedoeling was. Later die dag probeerde de Bitcoin-journalist in een restaurant waar Bitcoin wordt geaccepteerd te lunchen. Toen hij wilde betalen, moest de ober echter vijftien minuten zoeken naar het apparaat om de betaling te kunnen verwerken. Uiteindelijk moest hij zijn buurman erbij halen om via de Chivo-wallet te kunnen betalen.
Dit toont aan dat de adoptie van Bitcoin momenteel nog niet vlekkeloos verloopt in El Salvador. Dit is begrijpelijk, aangezien Bitcoin momenteel vooral functioneert als een opslagmiddel. De meerderheid van de bevolking in El Salvador heeft waarschijnlijk niet de middelen om te investeren in Bitcoin, en het zijn voornamelijk enkele toeristen die hiervan gebruik willen maken.