Laatste Update 29/09/2018
Tien jaar geleden gebeurde wat niemand voor mogelijk had gehouden: een van de oudste instituten van Wall Street, Lehman Brothers, ging failliet. Vlak daarna kwamen ook meerdere Nederlandse banken in de problemen. In deze korte documentaire kijken drie RTL Z-journalisten, presentator Roland Koopman, beurscommentator Jacob Schoenmaker en chef Perry Feenstra terug op die bloedstollende weken.
Na het faillissement van Lehman Brothers verscheen er op een mailinglijst voor cryptografie een white paper die in negen pagina’s een alternatief beschrijft voor het financieel stelsel. Met dit document werd de bitcoin geboren.
Hoe zat het ook al weer?
De kredietcrisis is de aanduiding voor de crisis op de financiële markten die in de zomer van 2007 ontstond, in het najaar van 2008 een hoogtepunt bereikte en pas in de loop van 2011 afliep. De crisis werd in belangrijke mate geïnitieerd door een stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten en doordat de als obligaties verpakte gebundelde hypotheken in het laagste segment (subprime) in een hoog tempo minder waard werden. Hierdoor kwamen financiële instellingen in problemen en werden er uiteindelijk honderden miljarden afgeschreven op gekochte obligaties. Doordat onduidelijk was welke instellingen hierdoor in de problemen zouden komen droogde de interbancaire geldmarkt op, banken leenden elkaar geen geld meer. Verschillende banken zijn genationaliseerd, failliet gegaan of overgenomen. Negatieve ontwikkelingen op verschillende deelmarkten hebben elkaar versterkt.