Er zou zich wellicht naast de heersende westerse wereldorde een nieuwe mondiale orde kunnen ontwikkelen, omdat volgens officiële bronnen de BRICS-landen aan het werk zijn om een eigen munteenheid te creëren die kan concurreren met de Amerikaanse dollar. Een hoge Russische functionaris heeft aangegeven dat de BRICS-alliantie bezig is met de ontwikkeling van hun eigen valuta. BRICS vertegenwoordigt Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.
Een Rivaliserende Munt voor de Dollar en de Euro
Als we luisteren naar Alexander Babakov, een invloedrijke Russische politicus, dan gaat het om een valuta die voornamelijk ten gunste komt van China en de andere BRICS-landen, en die zich tegen het Westen keert. Babakov verklaarde: “De samenstelling moet gebaseerd zijn op het opzetten van nieuwe monetaire banden, gebaseerd op een strategie die niet gericht is op het beschermen van de Amerikaanse dollar of euro, maar op een nieuwe valuta die onze gemeenschappelijke doelen dient.”
Bovendien zou Babakov hebben gedeeld dat de nieuwe valuta gedeeltelijk gedekt zou worden door goud en andere grondstoffen. Dit zou de valuta fundamenteel anders maken dan de Amerikaanse dollar en de euro, die geen enkele dekking hebben.
In dat opzicht wordt het een intrigerende concurrent en zou het meer in lijn zijn met Bitcoin. Dit zou een valuta op de markt brengen die aantrekkelijker is om op lange termijn te sparen, hoewel dit uiteraard afhangt van de volledige samenstelling van de valuta.
Een Uitdaging voor de Dollar?
De voormalige hoofdeconoom van Goldman Sachs, Jim O’Neill, schreef deze week dat de BRICS-alliantie binnenkort zou kunnen uitbreiden en de dominantie van de Amerikaanse dollar wil uitdagen. Volgens O’Neill speelt de dollar een te overheersende rol op het wereldtoneel van financiën.
Als de BRICS-alliantie daadwerkelijk besluit om hun valuta te koppelen aan goud en grondstoffen, zou dit interessante gevolgen kunnen hebben voor Bitcoin. Dit zou namelijk een serieuze concurrent voor Bitcoin creëren binnen deze landen.
Hierdoor zou de munt van de BRICS-landen natuurlijke schaarste ervaren. Hoewel ze waarschijnlijk nog steeds niet kunnen wedijveren met de absolute schaarste van Bitcoin, vormt het zeker wel een uitdager voor deze digitale munt.