Stijging in Deposito’s Doet Vraag Rijzen of Amerikaanse Bankencrisis Voorbij Is

Zijn de tijden van de Amerikaanse bankencrisis achter ons nu we een toename zien in stortingen bij Amerikaanse commerciële banken? In de richting van eind maart zijn de stortingen bij Amerikaanse commerciële banken voor het eerst in ongeveer een maand weer gestegen. Deze ontwikkeling geeft aan dat er enige mate van stabiliteit terugkeert naar de bankensector in de Verenigde Staten, nadat het recentelijk te maken had met de twee grootste bankfaillissementen sinds de financiële crisis van 2008. Op vrijdag heeft de Federal Reserve bekendgemaakt dat de stortingen bij commerciële banken in maart waren gestegen tot 17,35 biljoen dollar.

Is dit het Einde van de Bankencrisis?

De stijging in stortingen bij Amerikaanse banken is de eerste sinds begin maart en markeert op dit moment mogelijk het einde van de zoektocht naar veiligheid. Het lijkt erop dat de Amerikaanse bevolking enigszins gerustgesteld is door de tussenkomst van de Federal Reserve, die onmiddellijk een nieuwe faciliteit ter beschikking heeft gesteld aan de bankensector om indien nodig dringend kapitaal op te halen.

Naar het einde van maart toe namen de stortingen toe bij zowel de 25 grootste banken als bij middelgrote en kleine banken. Vooral de kleinere banken werden getroffen door uitstroom, omdat mensen het idee hadden dat ze bij de grotere banken veiliger zaten. Dat komt doordat de grotere banken van groter belang zijn voor het financiële systeem en waarschijnlijk eerder door de Federal Reserve zullen worden gesteund als ze in de problemen komen.

Na meer dan een jaar van agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve, bedoeld om de inflatie af te koelen, begon afgelopen maand de spanning bij de banken toe te nemen. Veel banken hadden de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in Amerikaanse staatsobligaties, die door de renteverhogingen van de Federal Reserve sterk in waarde waren gedaald.

Wat Betekent Dit voor Bitcoin?

Voor Bitcoin houdt dit in dat de stijgingen als gevolg van de toenemende spanningen bij de banken voorlopig zijn afgenomen. Bitcoin maakte een sterke groei door toen de problemen bij de banken begonnen, omdat mensen zich realiseerden dat hun tegoeden binnen het traditionele financiële systeem niet zo veilig waren als ze dachten.

Dit is precies waarvoor Satoshi Nakamoto Bitcoin in 2009 heeft gelanceerd. Bitcoin is ontwikkeld als reactie op het traditionele financiële systeem. Het is een activum met een beperkte voorraad van 21 miljoen eenheden, dat vanwege zijn decentrale aard niet afhankelijk is van financiële tussenpersonen zoals banken.

Met Bitcoin hoef je in principe niet te vertrouwen op de financiële gezondheid van banken of andere tussenpersonen, tenzij je ervoor kiest om je munten bij een beurs te bewaren. Dan ben je nog steeds afhankelijk van de financiële gezondheid van de betreffende beurs, die in feite als een soort bank voor jou fungeert.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.