Venezolaanse econoom: crypto is ‘goed’ geld

De adoptie van cryptocurrencies in Venezuela, eerst als gevolg van hyperinflatie en later als gevolg van dollarisering, zou een rol kunnen spelen in de economische wederopbouw van het land.

Althans dat is volgens Venezuela’s meest uitgesproken econoom op het gebied van cryptocurrencies, professor Aaron Olmos, die de redenen voor de huidige afhankelijkheid van zijn land van de Amerikaanse dollar in een nieuw interview met CoinDesk ontleedde. Olmos is een gepassioneerd voorstander van de voordelen van cryptocurrencies en heeft meer dan twee jaar les gegeven over de technologie, en leidde zelfs een programma gericht op blockchain voor ‘Instituto de Estudios Superiores de Administración’ (meest vooraanstaande business college in het land).

Met verschillende publicaties, conferenties en interviews op de nationale televisie heeft de econoom blijk gegeven van een passie voor het onderwijzen van het Venezolaanse volk over de crypto-economie en de implicaties van de goedkeuring ervan. In zijn nieuwe interview besprak Olmos de uitdagingen van de huidige economische situatie, waarbij een gedevalueerde Bolivar ondanks alternatieven als officiële valuta wordt gebruikt. Naar zijn mening heeft deze situatie – een gevolg van tientallen jaren van slecht economisch bestuur – geleid tot een crisis waarbij het gebruik van cryptocurrencies is versneld naarmate de waardevermindering van de Bolivar verslechtert.

Hij vertelde CoinDesk:

We are in a complicated situation because ‘good money’ – dollars or cryptocurrency – is available, but it is scarce because people tend to keep it, not spend it. On the other hand our ‘bad money,’ the Bolivar, it’s the one used by law.

Hieraan toegevoegd, wees de econoom erop dat contanten in hoge denominaties beperkt zijn, terwijl facturen in lage denominaties zonder aankoopkracht worden uitgegeven door de centrale bank.

Cryptocurrency als een oplossing

Toch gelooft Olmos in het midden van deze crisis dat cryptocurrency kan helpen om een oplossing te vinden, gedeeltelijk omdat adoptie ‘al aan de gang is’. Naast de reactivering van de productie en het creëren van nieuwe bronnen van investeringen, zou het antwoord op de economische problemen van het land een dubbel circulatiesysteem kunnen zijn, vergelijkbaar met het systeem dat in Brazilië werd gebruikt om de ongebreidelde inflatie in de jaren negentig te overwinnen, de Unidade real de valor (URV). Op deze manier zou de cryptocurrency een deel van de last in de handel dragen en deze delen met de Bolivar.

Olmos ging verder met aan te geven dat hij niet gelooft dat de huidige wetten in de Venezolaanse grondwet de mogelijkheid uitsluiten van het gebruik van een cryptocurrency voor betalingen als onderdeel van een ‘herstelplan’.

What should be done is to recognize its use and give it some space for development for it to work properly and temporarily.

Toen CoinDesk vroeg naar de mogelijke opname van de Petro als onderdeel van een herstelplan, zei de econoom het volgende:

The Petro hasn’t worked out because it has a structure based on intervention, power concentration, and forced usage.

Twee visies van één land

Natuurlijk zal het resultaat worden bepaald door wie de toekomst van Venezuela gaat bepalen. Zoals de econoom vertelt, is er een economisch plan voor 2019 – 2025 dat theoretisch blockchain en cryptocurrency omvat.

Aan de andere kant is het onduidelijk welk standpunt zal worden ingenomen, aangezien de leiding die door de zelfbenoemde interim-president, Juan Guaidó, wordt geleid, geen verdere meningen over crypto heeft uitgebracht in het kader van hun plannen voor het economische herstel van Venezuela.