De COVID-19 pandemie heeft nu zijn greep op de wereld. Volgens officiële cijfers zijn er wereldwijd bijna 2,9 miljoen mensen besmet en zijn er bijna 200.000 mensen gestorven. Naast de gevolgen voor de volksgezondheid en de gezondheidszorg begint de wereldeconomie tot stilstand te komen als gevolg van door de staat afgedwongen maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de crisis in 2020 groter zal zijn dan die van 2009.
De coronavirus pandemie beïnvloedt iedereen op één of andere manier. De crypto-industrie vormt hierop geen uitzondering. Zodra de normaliteit terugkeert, zullen er winnaars en verliezers uit deze crisis komen.
Wie zouden de de potentiële winnaars en verliezers kunnen zijn in de crypto markt na de covid-19 crisis?
Bitcoin
Voor de Bitcoiners onder ons is het moeilijk om ons voor te stellen dat Bitcoin er niet sterker dan ooit tevoren uitkomt. Hoewel wereld’s toonaangevende digitale valuta niet gehandeld heeft als de safe-haven tegen een ineenstorting van de aandelenmarkt wordt het door sommige wel aangeprezen als een safe-haven tegen een economische crisis.
De splitsing van de Bitcoin is nog maar enkele weken of dagen verwijderd, en de prijs van de Bitcoin is historisch gezien altijd gestegen in de twaalf tot achtien maanden na een splitsing. Het betekent niet dat het deze keer ook het geval zal zijn. In beide gevallen zullen degenen die bullish zijn en nog steeds kapitaal hebben om in te zetten in digitale activa, het hoogstwaarschijnlijk in Bitcoin plaatsen in tegenstelling tot altcoins.
Bitcoin gerelateerde bedrijven
Bedrijven die voornamelijk in Bitcoin handelen met name het kopen en verkopen van Bitcoin kunnen ook als winnaar uit de bus komen. De recente daling van de prijs van Bitcoin en het daaropvolgende herstel heeft een piek in de handelsvolumes veroorzaakt, aangezien de bulls en bears het uitvechten over waar Bitcoin naartoe gaat. Dit betekent niet dat alle beurzen ongedeerd uit de crisis zullen komen, degenen die zichzelf hebben gepositioneerd als ‘go to flat to Bitcoin’ gateways kunnen in hun regio het goed doen.
Blockchian startups die onlangs kapitaal hebben opgehaald of geld hebben vastgehouden van hun laatste aanwinst, zouden als winnaars uit de crisis moeten kunnen komen. De meeste bedrijven gaan nu in de overlevingsmodus, en het bezitten van contant geld zal dat een stuk makkelijker maken.
De bedrijven die de crisis overleven en cash hebben om in te zetten, zullen zelfs na de crisis nog sterker uit de verf komen. Ze zullen in staat zijn om concurrenten, op te kopen, hun verkoop- en marketingsinspanningen te verhogen en een groter marktaandeel te verwerven.
De verliezers: altcoins met kleine / middelgrote kapitalisatie
De cryptomarkt heeft geleden onder de voorraden en andere risicovolle activa’s sinds het duidelijk werd dat het nieuwe coronavirus de hele wereld zal treffen. Hoewel Bitcoin en een handvol toonaangevende activa’s een deel van de verliezen hebben kunnen recupereren.
Voorspelt de recente markt crash niet veel goeds voor kleinere projecten die grotendeels afhankelijk zijn van de verkoop van hun token om hun ontwikkeling te financieren.
Tijdens de bull markt in 2017 schoten de prijzen van zelfs de kleinste en meest obscure munten de hoogte in en hadden projecten voldoende kapitaal om in te zetten voor ontwikkelings- en marketingdoeleinden. Met veel altcoins die zeventig tot negentieg procent onder het hoogste niveau van januari 2018 laggen, is het beeld vandaag heel anders.
Hoewel Bitcoin door de investeerders minst werd geschat na de splitsing, kan hetzelfde niet worden gezegd over kleine en middelgrote digitale activa die crypto-investeerders de afgelopen twee jaar hun wonden hebben laten likken. Veel kleine projecten zullen het moeilijk hebben om de crisis te overleven, omdat hun tokens weer in waarde zijn gedaald, waardoor ze minder kapitaal hebben om in te zetten. Bovendien gaan investeerders hun fondsen verplaatsen naar “veiligere weddenschappen” en zullen ze minder geneigd zijn om hun geld in obscure altcoins te steken.
Worstelende startups
Vergelijkbaar met kleine altcoin projecten, zullen crypto startups die het moeilijk hebben gehad tijdens de crisis eronder lijden. Een handvol crypto- en blockchain bedrijven zijn sinds het begin van het jaar al gevouwen. Als gevolg van de COIVD-19 crisis zullen er meer volgen.
In feite loopt elk bedrijf dat geen liquide middelen meer heeft of moeite heeft om inkomsten te genereren, het risico om de deuren te moeten sluiten. Werken op afstand is standaard voor een groot percentage van de crypto-bedrijven, dus de activiteiten worden niet noodzakelijkerwijs beïnvloed. Het sluiten van deals om inkomsten te genereren is echter moeilijker geworden nu “iedereen” zich vastklampt aan cash om de crisis te overleven.
Kleine beurzen en handelsplatformen zullen waarschijnlijk als een van de eersten worden getroffen als ze niet genoeg inkomsten genereren in de handelsvergoedingen om hun uitgaven te dekken. Startups die blockchain oplossingen voor bedrijven verkopen, zullen misschien ook het gevoel hebben dat ze de klappen krijgen.
Onervaren detailhandelaren
Iedereen die probeert de markt nu te timen of de huidige volatiliteit te verhandelen, staat voor een ritje. Onervaren detailhandelaren die met een hefboomwerking op crypto stoten, staan klaar om als verliezers naar buiten te komen.
Hoe verleidelijk de huidige volatiliteit ook is om snel geld te verdienen door laag te kopen en hoog te verkopen, dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je marge gebruikt.
Voor ervaren handelaren die adequate risicobeheersmaatregelen nemen, biedt de huidige marktomgeving veel mogelijkheden. Maar voor beginners die nog nooit zo’n volatiele markt hebben verhandeld, zal het waarschijnlijk slecht aflopen.
Voor de meeste bedrijven is het nu de sleutel om de huidige crisis te overleven en er zo ongedeerd mogelijk uit te komen. Hetzelfde geldt ook voor individuen.
Degenen die in staat zijn de crisis te doorstaan zonder failliet te gaan of zichzelf met een aanzienlijke hoeveelheid schulden te financieren, zouden zich in een goede positie moeten bevinden zodra de wereld weer relatief normaal is geworden. Tot die tijd zullen de meesten van ons in overlevingsmodus verkeren.