Over Ripple

Ripple is een Amerikaanse start-up die zich specialiseert in het helpen van banken en betalingsproviders. Het helpt deze organisaties processen efficiënter in te richten door middel van hun eigen technologie.

Wat is Ripple en hoe werkt het?

Over Ripple

Het doel van Ripple is om een wereldwijd verrekeningsnetwerk te zijn, een platform waarmee iedereen binnen enkele seconden geld in elke valuta naar elke valuta kan overboeken. Dit is een ambitieus doel om het gebruik van oudere systemen zoals Western Union of SWIFT te elimineren.

Hoe werkt Ripple?

Overweeg dit scenario: Alice en Bob moeten geld naar elkaar sturen. Alice gebruikt Jamaicaanse dollars (JMD) om haar zaken te doen, terwijl Bob in Bangladeshi taka (BDT) opereert.

Hoewel het misschien niet evident is voor eindgebruikers, impliceert het proces achter het verzenden van Bob’s geld de conversie van de JMD naar een gemeenschappelijke valuta zoals USD, en vervolgens het overboeken van het geld tussen de bank van Alice en Bob. Ten slotte wordt de USD in Bob’s bank terug geconverteerd naar BDT. Dit brengt bij elke uitwisseling veel kosten met zich mee en verspilt veel tijd. Het Ripple-netwerk en de valuta zijn bedoeld om dit probleem op te lossen.

Het alternatief dat Ripple voorstelt is het gebruik van XRP als een gemeenschappelijke valuta die ten grondslag ligt aan alle geldoverdrachten tussen verschillende valuta’s (USD is momenteel de meest gebruikelijke valuta). Niet alleen zijn transactiekosten veel lager om van een valuta naar XRP en terug te converteren, maar overschrijvingen duren maximaal 4 seconden om uit te voeren en te verifiëren.

Heel wat wereldwijde banken zijn al begonnen met het omarmen van Ripple omdat het hen op de lange termijn veel geld bespaart door wisselkoerskosten te vermijden.

Hoe is Ripple anders dan bitcoin?

De Ripple-munt en het Ripple-netwerk zijn gebouwd met iets verschillende doeleinden in het achterhoofd, en het is de moeite waard om te overwegen of ze voordelen bieden ten opzichte van bitcoin.

Snel en goedkoop: Ripple-transactieverwerking duurt slechts vier seconden omdat het aanzienlijk minder actief is in vergelijking met bitcoin. Dit heeft de toegevoegde bonus van goedkopere transactiekosten, terwijl de prijs voor bitcoin-transacties de laatste tijd stijgt naarmate meer mensen Bitcoin gebruiken.

Mining vrij: alle 100 miljard XRP die op het platform kunnen worden gebruikt, bestaan al. Hoewel ze niet allemaal op de markt zijn – elke maand worden er een paar op de markt uitgebracht om overstromingen te voorkomen – is er geen gebruik van mijnbouw omdat er niets van waarde aan toegevoegd kan worden, in tegenstelling tot meer traditionele cryptocurrencies.

Bank acceptatie: het Ripple-platform en de munt die wordt geaccepteerd door banken geeft het proces legitimiteit en kan, althans vanuit het oogpunt van de koper, een beetje geruststellender zijn. Dit is niet het geval met bitcoin en andere valuta’s omdat ze worden gezien als concurrentie door de banken.

Waar kan je Ripple gebruiken?

XRP is nog lang niet zo geaccepteerd als munten als bitcoin, litecoin of ether. Het was nooit het doel om Ripple als betaalmethode te gebruiken. In plaats daarvan is het doel altijd geweest om XRP te gebruiken om de wielen te smeren, om overdrachten van fiatgeld gemakkelijker, sneller en veiliger te maken.

Er zijn echter nog steeds een aantal verkopers die Ripple accepteren. Je kunt hier een lijst vinden op de XRP-forums.

Wat biedt de toekomst voor Ripple?

Het bedrijf achter Ripple is van plan om prioriteit te geven aan het gebrek aan decentralisatie waaraan het platform momenteel lijdt. Door meer vertrouwde validatorknooppunten toe te voegen, is het bedrijf van plan het beeld van zich af te schudden dat het gewoon een andere centrale bank is die de Ripple-valuta beheert.

Met dat gezegd, lijkt de toekomst van Ripple volledig af te hangen van de acceptatie van het platform door banken, en dat is waar de focus van de mensen achter Ripple waarschijnlijk moet liggen. Naarmate er meer banken toetreden tot het netwerk, zal de prijs van XRP ongetwijfeld blijven stijgen, meer mensen naar de medaille drijven en banken ertoe aanzetten om zich bij het platform aan te sluiten.

Zie ook: